Fontos kéréssel fordult a diákokhoz a MÁV–Volán-csoport

2023.10.24. 21:20
Október 31-ig jogosítanak utazási kedvezmény igénybevételére az előző tanévben, illetve félévben kapott diákigazolvány-matricák, ezért a MÁV–Volán-csoport arra kéri a diákkedvezménnyel utazókat, hogy időben gondoskodjanak okmányuk érvényességének meghosszabbításáról.

A köznevelési és felsőoktatási intézmények minden tanévben, illetve félévben érvényesítő matricával látják el a diákigazolványokat. A köznevelési intézményekben az éves matrica, a felsőoktatásban pedig a 2022-es és 2023-as tanév második félévi matricái október 31-ig érvényesek.

Idén október 28. és november 5. közé esik az őszi szünet, így érdemes az új matricákat időben beszerezni.

Azok a diákok, akik 2007. augusztus 31-e előtt születtek, 2023. október 31-ig tudják matrica nélküli diákigazolvánnyal igazolni az utazási jogosultságukat – közölte a MÁV Zrt. az MTI-vel.

A közleményben jelezték, hogy azok a diákok, akiknek még nincs diákigazolványuk, de megigényelték, az igazolvány kiadásáig kapott QR-kódos, nyomtatott, eredeti pecséttel és aláírással ellátott igazolással tudják a diákigazolványhoz köthető utazási kedvezményeket igénybe venni.

A 14 év alatti gyermekek Budapest határain belül díjmentesen utazhatnak a közösségi közlekedéssel, így a HÉV-járatokon is. Ellenőrzés esetén érvényes magyar diákigazolványt  vagy azt helyettesítő, az iskola által kiállított igazolást  kell felmutatni. Ez a kedvezmény a tanév utolsó napjáig, augusztus 31-éig vehető igénybe, amelyben a gyermek betölti a 14. életévét – tették hozzá.