Bezuhantak a MÁV bevételei

2023.08.15. 08:41
A MÁV bevétele júniusra több mint 400 millió forinttal maradt el a tavalyi év azonos időszakához képest. A cég az idei év első négy hónapjában még összesen 7,5 milliárd forint fölötti többletbevételhez jutott a jegy- és bérleteladásból – derült ki a vasúttársaság belső elemzéséből, melyet a Népszava részére küldött el.

Május elsején vezette be a MÁV a kormány döntése nyomán az új, kedvezményes árú vármegye- és országbérleteket, „amelyekkel egyszerűen és megfizethető áron lehet utazni a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV–HÉV vagy a GYSEV helyközi járatain”. Az egy vármegyére érvényes bérlet 9450 forintba, míg az egész országban érvényes bérlet 18 900 forintba kerül; a diákbérlet pedig 90 százalékkal kerül kevesebbe. Mint annak idején írtuk, a kedvezményes bérletekre már május közepén óriási volt a kereslet; két hét alatt a 300 ezret is meghaladta az eladott vármegye- és országbérletek száma.

A cég egyik belső elemzéséből a Népszavához eljutott adatok szerint az új bérletek bevezetése után már májusban 953 millió forinttal csökkent a társaság bevétele az idei áprilisi menetjegy- és bérleteladáshoz képest. Júniusban már egymilliárd feletti volt a kiesés, a menetdíjakból befolyt összeg pedig csaknem félmilliárddal volt kevesebb, mint 2022 júniusában.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a Népszava megkeresésére azt írta, hogy „a vasúti menetdíjbevételek terén a májusi és júniusi bevételek esetén emelkedő tendencia tapasztalható a 2022-es év azonos hónapjaihoz viszonyítva”. A MÁV bevételeinek emelkedése éven belül tört meg a kedvezőbb árú bérletek megjelenésével,

azonban a kiesés mértéke időarányosan nem haladja meg a kormány által biztosított fedezetet

– tették hozzá.