Schadl–Völner-per: milliók mentek egyik végrehajtói irodából a másikba

MG 5418
2023.10.24. 11:00
Táblázatokkal és lefoglalt papírjegyzettekkel folytatódik a Schadl–Völner-per harmadik tanújának meghallgatása a Fővárosi Törvényszéken. Kedden S. Tímeának egy budapesti iroda házipénztárával kapcsolatos bírói kérdésekre kellett válaszolnia a délelőtti órákban.

S. Tímeát először a múlthéten hallgatta meg a Fővárosi Törvényszék bírája, Tóth Erzsébet. A tanácselnök órákon át faggatta Schadl György egykori munkatársát, aki elmondta, hogy a végrehajtói kar volt elnöke havonta akár 1-2 millió forintot is küldött a szigetszentmiklósi irodába, a kinevezéséért a helyi végrehajtó, F. Miklós a teljes osztalékát átadta Schadlnek. A mai napon ismételten S. Tímeát kapcsolták a bíróság termébe egy zárt videohívással. 

S. Tímeának elsőként olyan Excel-táblázatot mutattak be, amit a tanú pendrive-ján találtak, eközben a végrehajtói iroda alkalmazottja nem emlékezett olyanra, hogy lefoglaltak tőle pendrive-ot, és arra sem, hogy időközben azt már vissza is adták neki. A két, házipénztár elnevezésű fájl egyike az asztali számítógépen vezetett táblázatot mutatta, míg a másik egy mentett, pendrive-on talált fájl volt, szintén az Üllői úti iroda pénzmozgásáról.

A táblázatban átlagos irodai kiadások szerepelnek a 2021-es időszakból: irodai szerek vásárlása, túlóradíj és tisztítószerek. Majdnem betűről betűre megegyeztek, kivéve a befizetéseket. Az összeg mindkettő táblázatban ugyanaz volt, kivéve a megnevezett jogcím: a pendrive-on még „HP-be utánpótlás” volt, az asztali gépen már „Miklós hozta” az indoklás.

A tanú már korábban elmondta, hogy az utóbbin korábban „Viktor hozta” szerepelt, de a letartóztatások idején átnevezte Miklósra, hogy az akkori főnökét mentse. Kérdésre elmondta, hogy valószínűleg Schadl György jobbkeze, az ügy negyedrendű vádlottja, M. Viktor vitte nekik a pénzt, ha éppen kérte, de az sem kizárt, hogy az egyik irodából vitte át a másik, helyettesítés alatt álló irodába. 

Schadl táplálékkiegészítőjét is állták

A táblázatban eleinte csak havonta érkeztek a százezres pénzek, majd októberben már hetente is érkezett több mint félmillió forint az irodába, sőt még Schadl György letartóztatása után is kapott pénzt a budapesti iroda. Az ügy kirobbanása után már nem „Miklós hozta” volt az indoklása a pénzbefizetésnek, hanem „S. Timi hozta”, így jelölvén, hogy a szigetszentmiklósi irodából érkezett a pénz. A tanú állítja, hogy néha a saját pénzéből kellett befizetnie az iroda működéséhez, de erre korábban nem volt példa.

F. Miklós szabadlábra helyezése után 920 ezer forintot vett ki ennek az irodának a házipénztárából, majd még 170 ezer forintot vett ki a kasszából, amikor végleg otthagyta az irodát a szigetszentmiklósi végrehajtó.

Egy kézzel írt jegyzetet mutatott fel Tóth Erzsébet, amin szerepelt egy bankszámlaszám és alatta egy 15 milliós tétel 2021 novemberében, majd többmilliós pénzfelvételek, amik egy része F. Miklóshoz került.  A későbbi táblázatokból kiderült, hogy Schadl György táplálékkiegészítőjét is a szigetszentmiklósi iroda finanszírozta. 

Völner Pállal tisztelettudó volt a kapcsolat

Schadl György védőjének, Morvai Attilának a kérdéseire reagálva kiderült, hogy S. Tímea nem tudja már, mi van a megállapodás szövegében, amit az ügyészséggel kötött a nyomozás elején. A kezdetekkor vádlottként majd tanúként megjelenő S. Tímea nem tudta értelmezni, hogy a végrehajtással kapcsolatos szövegrész miért került bele az egyezségbe. Korábban állította, hogy a végrehajtó-helyettesi igazolványával kapcsolatban Schadl a minisztériumba telefonált, hogy elintézzék az e-kártya működését. Most már nem tartja kizártnak, hogy egykori főnöke mégse a minisztériumhoz fordult, hanem a kártyát üzemeltető céghez.

Nem tudja, hogy főnöke, a korrupció miatt már elítélt végrehajtó, milyen segítséget kapott Schadl Györgytől, nem tud róla konkrétan, hogy az F. Miklós által felvett osztalékok tényleg Schadl Györgyhöz kerültek-e. 

Völner Pál és Schadl György kapcsolatáról szintén nem tud konkrétumokat, a telefonbeszélgetéseik alatt tegezte a volt államtitkárt, de végig „államtitkár úrnak” nevezte Völnert. 

Arról sincs tudomása, hogy valakit hátráltatott volna Schadl György, hogy megkapja a végrehajtói kinevezését.

Nem a minisztériumnak telefonált Schadl

A nap végén Schadl György tehette meg észrevételeit és kérdéseit volt munkavállalójának, kezdetekben a végrehajtási munkákról és annak menetéről. A végrehajtói kar volt elnöke az egyetlen vádlott, aki kérdéseket intézett S. Tímeához, R. Róbert, M Viktor és Schadl édesapja nem élt a lehetőséggel.

A kérdésekből kiderült, hogy Schadl, miközben átvette a szigetszentmiklósi irodát, közel ötvenmillió forintot költött a helyiségek felújítására, sőt még napelem parkot is telepített az irodához.

 Schadl György felhívta rá a figyelmet, hogy a nő rosszul emlékezett arra, amikor a nő e-kártyája ügyében eljárt. Az illetékes céget hívta fel, hogy intézkedjenek S. ügyében, az illetékes minisztérium Schadl szerint nem is tudja mi ez a kártya.

Schadl György állítja, hogy F. Miklósnak kölcsönöket adott, amiről papír nem készült, így ezzel a segítséggel le tudta tenni a szigetszentmiklósi végrehajtó az esküjét. 

Ha van valami amit megtanultam ebből, akkor legközelebb írok róla papírt, de ezek után inkább nem adok senkinek se pénzt, hogy ne kelljen hallgatnom ezt a..., 

válaszolta a bírónő kérdésére Schadl György.  

Mint ismert, a per február 17-én kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken. Az első három előkészítő ülésen a huszonkét vádlott nyilatkozott arról, lemond-e a tárgyalásról, és elfogadja-e az ügyészség javaslatát. Tíz vádlott – köztük hat bírósági végrehajtó – döntött úgy, hogy beismeri bűnösségét.

(Borítókép: A Schadl-Völner per-tárgyalása 2023. február 23-án. Fotó: Németh Kata / Index)