Megérkeztek az alternatív népszavazás első tapasztalatai, volt, ahol a sátrat is ellopták

367998020 1021345655744302 380466914868160132 n (1)
2023.10.25. 05:58
Országszerte több mint száz helyszínen, valamint online is lehet voksolni Magyarország első alternatív népszavazásán. A mintegy 1300 aktivista által koordinált referendum ez idáig zökkenőmentesen zajlik, csak egy helyről jelentettek fennakadást: Vácott amellett, hogy dühbe gurultak a közteresek, ismeretlen ellenállók a szavazósátrat is ellopták. Az első tapasztalatokról az aHang szóvivője és az Egységes Diákfront aktivistája mesélt az Indexnek.

2023. október 23-án kezdetét vette Magyarország első, alternatív népszavazása, ahol már 16 éves kortól bárki elmondhatja a véleményét a hazai oktatási rendszerről. Az aHang és az Egységes Diákfront által kezdeményezett referendumon a szavazók száma már az első nap átlépte a 10 ezret, cikkünk megjelenésekor pedig már mintegy 30 ezren adták le a voksukat.

Számunkra ez komoly visszacsatolás, mely azt jelzi, hogy az elmúlt időszakban tapasztalható apátia és lendületlenség ellenére még közel sincs vége az oktatási tiltakozási hullámnak

– értékelt az Indexnek Szalóki Viktor, az aHang szóvivője.

Gajzágó József, az Egységes Diákfront aktivistája az első tapasztalatokról úgy nyilatkozott, hogy a várakozásaikkal összhangban az emberek többsége – körülbelül 75 százaléka – online válaszol a feltett kérdésekre, de egyre többen döntenek a személyes voksolás mellett is, az első naphoz képest október 24-én megduplázódott az offline verziót választók száma.

Budapest mellett néhány vidéki nagyváros különösen aktív, kiemelkedően sok szavazat érkezett Pécsről, Veszprémből, Szegedről és Miskolcról

– mondta lapunknak a diák, kihangsúlyozva azt, hogy a fővárosban 20 helyen, vidéken pedig további 70-80 helyszínen várják az önkéntesek azokat, akik személyesen adnák le a szavazatukat. Előny, hogy esetükben csak fényképes igazolványra, valamint lakcímkártyára van szükség, míg online voksolásnál az ügyfélkapus bejelentkezés is elvárt.

A szervezők a 200 ezer fős részvételt tűztek ki célul, hiszen egy hagyományos népszavazás esetében is ennyi aláírásnak kell összejönnie a referendum kiírásához. Mint mondták, egyelőre még nem látni, hogy zárásig, tehát október 30-ig hogyan alakul a szavazatok száma, de azt remélik, átlépik a 200 ezret.

7 kérdés, 7 válasz

Ahogyan arról korábban már írtunk, az Egységes Diákfront idén tavasszal hét kérdésben nyújtott be népszavazási kezdeményezést a Nemzeti Választási Bizottsághoz, a törekvést azonban elkaszálták. Ezután merült fel az alternatív referendum ötlete, a kérdések azonban nem változtak, így szólnak:

  1. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány alakítson ki olyan kereteket, amely minden gyermek számára biztosítja a modern, esélyteremtő oktatást?”
  2. „Egyetért-e Ön azzal, hogy széles körű egyeztetés után alkossanak az oktatásban dolgozók és a gyermekek érdekeit szolgáló szabályozást a státusztörvény helyett?”
  3. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az oktatásnak legyen súlya a kormányzati politikában, a magyar kormány állítson fel az oktatás teljes egészéért illetékes, felelős és önálló oktatási minisztériumot?”
  4. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány adjon azonnali minimum 50 százalékos béremelést a pedagógusoknak a pedagógushiány növekedésének megfékezése érdekében?”
  5. „Egyetért-e Ön azzal, hogy állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát?”
  6. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az óvoda és az iskola közösségének legyen valós beleszólása az igazgató kiválasztásába?”
  7. „Egyetért-e Ön azzal, hogy Pintér Sándor rendőrminiszter nem alkalmas a köznevelésért felelős miniszteri tisztségre?”

Ellopott sátor, mérges közteresek

A szervezők az első tapasztalatokról szóló beszámolójukban kiemelték azt is, hogy a szavazás az ország minden pontján zökkenőmentesen indult, leszámítva egy kivételt, Vácott ugyanis gondok akadtak.

Október 23-án a helyi közterület-felügyelet több alkalommal megpróbálta felszámolni a 7IGEN-es szavazósátrat arra hivatkozva, hogy ahhoz a város jegyzője nem járult hozzá. Szalóki Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy az aktivisták a gyülekezési jogukat gyakorolva gyűjtik a szavazatokat, amit az önkormányzat nem köthet közterület-foglalási engedélyhez vagy közterület-használati díj fizetéséhez, ezt az állítást már a Társaság a Szabadjogokért (TASZ) is megerősítette.

Mindezek ellenére október 24-én ismeretlen ellenállók egy gurulós bevásárlókocsiban tulajdonították el a szavazósátrat akkor, amikor az önkéntesek a szavazáshoz szükséges további eszközöket pakolták ki egy közeli autóból. Az aHang ez ügyben rendőri feljelentést tesz.

(Borítókép: Szavazók az alternatív népszavazáson. Fotó: aHang)