Pintér Sándor utasítására komoly változások lesznek a mentőknél

2023.10.25. 08:39
Az Országos Mentőszolgálat háromról öt szintűre finomítja az ellátások sürgősségi besorolását, emellett elvárás lesz, hogy kielemezzék a segélyhívásokat. Egy másik újítás értelmében a mentőirányítóknak a jövőben nem csak egy egységes kérdezési protokoll szerint kell végezniük a munkájukat, hanem a vakon gépelés is alapkövetelmény lesz számukra. A változások novembertől lépnek életbe.

Pintér Sándor szeptember 18-án személyesen kereste fel az Országos Mentőszolgálat mentésirányító központját, ahol kiosztotta a feladatokat. A belügyminiszter azt szeretné, hogy „Európa legjobb, leggyorsabb és leghatékonyabb mentési és mentésirányítási rendszerét alakítsák ki Magyarországon” – válaszolta a Népszava érdeklődésére Győrfi Pál, a szervezet kommunikációs vezetője.

Mint kiderült, a főigazgató utasítására a mentők sebességét is korlátozzák. Ennek értelmében október elejétől az esetkocsik még súlyosan sérült beteget szállítva, szirénázva is legfeljebb 30 kilométer/órával léphetik túl a többi közlekedőre vonatkozó legnagyobb megengedett sebességet. A tűzoltóknál, a rendőrségnél vagy a terrorelhárítóknál nincsen érvényben ilyen megszigorítás, jegyezte meg a lap.

Novembertől az úgynevezett helyszíni videóhívást is bevezeti az Országos Mentőszolgálat. Ilyen esetben a segítségre szorulóról, illetve a körülményekről videóközvetítést adhat a mentésben közreműködő.

Nagy reményeket fűznek az új besorolási rendhez

„Az ellátás hatékonyságának növelése megfelelő jogalapot szolgáltat az ahhoz szükséges adatok kezeléséhez. Ugyanakkor ilyen helyzetben kizárólag videókapcsolatról van szó, felvétel rögzítése és tárolása az adatkezeléssel összefüggésben nem történik” – válaszolták a mentők a Népszava kérdésére, miszerint a páciensről készülő képanyaghoz milyen módon kérik, dokumentálják az érintettek hozzájárulását.

Az Országos Mentőszolgálat reményei szerint az új besorolási rend több lehetőséget ad a beteg számára legmegfelelőbb, állapota szerint indokolt sürgősségi fokozat kijelölésére.

„Egy jobban átlátható, sokrétűbben osztályozható és nemzetközi tapasztalatok alapján is áttekintett rendszer bevezetése válik ezzel valóra, amely alkalmazkodik a kórházi sürgősségi rendszerekben is használt ötfokozatú triage rendszerhez, továbbá így jól elkülöníthetőek a magas(abb) prioritású mentési feladatoktól az OMSZ új alapfeladataként ellátandó ügyeleti feladatok is” – tették hozzá.