Használtsütőolaj-begyűjtési program indult Kaposváron

2023.10.25. 17:25
A használt sütőolaj háznál történő begyűjtését vezették be Kaposváron szerdán.

Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Magyarországon eddig egyedülálló program indulásához kapcsolódó sajtótájékoztatón elmondta: jó lenne, ha a lehető legnagyobb hányadát sikerülne összegyűjteni az országban keletkező évi mintegy 90 ezer tonna használt étolajnak, mert egy csepp étolaj ezer liter vizet szennyezhet el.

Amikor a használt étolajat visszagyűjtjük, három legyet ütünk egy csapásra: nem szennyezzük el a vizet, nem tesszük tönkre a csatornát és üzemanyagadalékhoz juttatjuk a Molt, amivel olajszármazékokat lehet kiváltani

− hangoztatta, hozzátéve, hogy mindez csak egyetlen mozdulatba kerül.

Áder János utalt arra, hogy a Mol országosan már több mint 10 éve foglalkozik a használt étolaj átvételével.

Új időszámítás

Kiemelte, január 1-jétől „új időszámítás kezdődik a Mol életében és minden magyar háztartásban”: betétdíjasok és visszaválthatók lesznek a sörös- és borosüvegek, PET-palackok, valamint az alumíniumdobozok.

Ez nagy beruházás a cégtől, ezeket a termékeket 4 ezer gyűjtőponton lehet visszaváltani − közölte.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere ismertette, hogy a somogyi vármegyeszékhely használtsütőolaj-begyűjtési programját 300 millió forintos pályázati forrás alapozta meg.

A családi házak lakói között 23 500, szűrővel ellátott 3 literes gyűjtőedényt osztanak szét, a társasházaknál 10 042 úgynevezett intelligens konténert telepítenek, amely 70 százalékos telítettségnél jelzi, hogy üríteni kell

− fejtette ki.

A településvezető a városnak a hulladékgazdálkodásban elért eredményeiről azt mondta, Kaposváron az elmúlt nyolc évben hulladékkezelő központ épült, hulladékudvar, több üveggyűjtő pont működik, háznál gyűjtik a szelektív és a zöldhulladékot.

„A hulladék érték”

Világi Oszkár, a Mol-csoport vezérigazgató-helyettese azt hangsúlyozta, 

a hulladék érték.

A hulladékgazdálkodást végző MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. vállalta, hogy olyan országos rendszert hoz létre, amely a lehető legnagyobb mértékben újrahasznosítja a hulladékot, ezzel óvják a környezetet és erősítik Magyarország gazdaságát − mondta.

Véleménye szerint a körforgásos gazdaság a jövő sikerének kulcsa, ilyen sikertörténet a használt sütőolaj feldolgozása is, mert abból magyarországi üzemben bioüzemanyag-alapanyag készül.

Áder János kaposvári látogatásán ivóvíz-automatát és mintegy félezer kulacsot adott át a Kodály Zoltán Központi Általános Iskolában. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány PET-mentes iskolaprogramjában adott ajándék lehetővé teszi, hogy a diákok eldobható helyett újratölthető kulacsokból egészséges ivóvizet fogyaszthassanak.