Ő főzött le mindenkit a Bocuse d'Or magyar döntőjén
A versenyen a következő séfek szerepeltek saját commis-jaikkal (segédeikkel), valamint a nekik kisorsolt második commis-val:
- Balog Szabolcs, Almavirág Étterem (commis: Takács László)
- Hack Barnabás, Costes Group (commis: Márfi Dominik)
- Kelemen Roland, Hunguest Sóstó, Nyíregyháza (commis: Fodor Noel)
- Molnár Bence, Essencia (commis: Kaiser Botond)
A csütörtöki versenyre a szokott módon két étellel kellett készülniük a jelölteknek. Az egyik téma a lazac volt, amelyet mártással, két vegetáriánus körettel és egy külön edényben szervírozott raguval kellett prezentálni. A másik téma egy szintén meleg, tengeri herkentyűs étel volt, amelyhez használni kellett céklát, almát, zellert, valamint egy-egy fajta kagylót és rákot.
A Bocuse d'Or magyar döntőjének nyertese Kelemen Roland lett, aki két éve a nyíregyházi Hunguest Sóstó Szálloda séfhelyettese. Idén Mesterszakács címet szerzett. Nem először indult a hazai válogatón, és az eddigi szép eredményei után most sikerült első helyezést elérnie.
Roland a következő ételeket készítette el:
- „Sóstói” zöld algás lazacgerinc zellerköntösben, tokaji borecettel marinált őszi cékla, fűszeres póréhagyma, marinált petrezselymes karalábé, brokkoli, csicsókaropogós, kapros tejszínes osztriga velouté, füstölt burgonyahab, krémes tojás, vargányás derelye, hegyi sült sajt.
- Fésűkagylóba göngyölt homár „Hortobágyi” barna vajjal glasszírozva, zellerkehely, marinált zöld alma, grillezett kapros osztriga, zsenge sárga cékla croissant, torma, citrus, kapros osztrigamajonéz.
A magyar döntőn a Magyar Bocuse d'Or Akadémia a szokott módon életműdíjat is átadott, amelyet idén a két Michelin-csillagos Platán Gourmet séfje, Pesti István vehetett át.