Karácsony Gergely reagált Kubatov Gábor hajléktalanokról szóló bejegyzésére

2023.10.26. 16:15
Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója csütörtök reggel kirakott egy képet a közösségi oldalára, amin budapesti hajléktalanok láthatók. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere néhány órával később reagált a bejegyzésre.

„Soha nem látott mélypontra lökték Karácsonyék Budapest köztisztasági helyzetét. Ön mit szól hozzá, hogy a baloldal hajléktalanokkal árasztotta el Budapestet?” – tette fel a kérdést Kubatov Gábor.

Ezzel a poszttal Karácsony Gergely figyelmét is felkeltette a Ferencváros elnöke. A főpolgármester azt írta, nem is az zavarja a legjobban, hogy a posztban közölt fotó bizonyíthatóan legalább öt évvel ezelőtt, vagyis a fideszes városvezetés idején készült, hanem „a dehumanizálás szándéka, a lenézés és megvetés gőgje” szúrja a szemét, ami szerinte tényleg visszataszító.

Megjegyezte: ezelőtt és ezután sem hajlandó elfogadni az uszítás semmilyen formáját. A fedél nélkül élők elsősorban emberek, elesett és szegénységben élő, segítségre szoruló emberek, hangsúlyozta.

„Ahogy az »Otthon, mindenkinek« című budapesti stratégia fogalmaz: a hajléktalanság a szegénység, ezen belül a lakhatási szegénység szélsőséges formája; valamint a társadalmi kirekesztés súlyos megnyilvánulása, ami alapvetően a jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségek következménye. A hajléktalanság és az otthontalanság csökkentése magától értetődő erkölcsi és politikai kötelesség, valamint alapvető közérdek” – olvasható Karácsony Gergely bejegyzésében.