Karácsony Gergely vállalta, de mit szólnak hozzá az érintettek?

D MTZ20231023025
2023.10.28. 06:56
Karácsony Gergely október 23-án vállalta, hogy heteken belül létrehozza az ellenzéki pártok budapesti szövetségét a jövő évi önkormányzati választásokra. Megkérdeztük az érintett pártokat a főpolgármester szavairól.

Karácsony Gergely október 23-i beszédében úgy fogalmazott, hogy az aznapi rendezvényt is egy hídnak tartja a köztársasági eszmét képviselő civilek és önkormányzatok között. A főpolgármester kifejtette: „Ez fontos szövetség, de nem teljes. A köztársasági oldal pártjainak is csatlakozniuk kell hozzá. Sajnos ők időnként azzal vannak elfoglalva, hogy ki közülük a legnagyobb kicsi. A jövő évi EP-választás és önkormányzati választás egy napra tétele csapda, amibe nem szabad belegyalogolni.”

Vállalom, hogy heteken belül létrehozom az ellenzéki pártok budapesti szövetségét a jövő évi önkormányzati választásra. Mindenki eldöntheti, hogy akar-e a közös sikerből részesedni, mert a köztársaság ügye a nemzet fővárosában igenis sikerre van ítélve

– jelentette ki a főpolgármester.

DK: előbb a kerületi polgármesterjelöltekről fogunk megegyezni

A Demokratikus Koalíció lapunk megkeresésére elárulta, hogy „a demokratikus ellenzéki pártok” között hónapok óta zajlanak az egyeztetések az önkormányzati választással kapcsolatban.

Ezek jól állnak, és valóban lehetséges, hogy néhány héten belül eredményről is be tudunk majd számolni. Budapesten továbbra is tartjuk a sorrendet, előbb a kerületi polgármesterjelöltekről fogunk megegyezni és csak ezek után a főpolgármester-jelöltről

– szögezte le a párt.

Ha így folytatódnak a tárgyalások, az MSZP támogatja Karácsony Gergelyt

Az MSZP részéről Kunhalmi Ágnes hangsúlyozta, mindig együttműködés-pártiak voltak, „minél előbb el tudjuk kezdeni az egységes kampányt a városokban, annál sikeresebb lehet az ellenzék a Fidesszel szemben. Ez minél később történik meg, annál jobban erodáljuk a saját szavazóbázisunkat. Ezért arra biztatunk minden pártot, hogy ahol csak lehet, hamar zárjuk le a tárgyalásokat.”

Amennyiben úgy folytatódnak a tárgyalások a fővárosban, ahogy eddig, akkor az MSZP ismét támogatja Karácsony Gergelyt főpolgármesternek

– helyezte kilátásba az MSZP társelnöke.

Jobbik: Karácsony Gergely terveit mi nem ismerjük

A Jobbik – Konzervatívoktól azt a választ kaptuk, hogy olyan helyi – beleértve a fővárost is – szövetségekben tudnak csak részt venni, amely „lokálpatrióta, a helyi közügyekért elkötelezett emberekből áll, akik nem a központi pártérdekek mentén politizálnak. Ha valaki ilyen közösséget épít, az számíthat az együttműködésünkre.”

Tekintettel arra, hogy Karácsony Gergely terveit mi nem ismerjük, részleteket velünk nem közöltek, így ebben és ezáltal a főpolgármester-jelöltségének a kérdésében sem tudunk többet mondani

– közölte a párt.

Az LMP még nem döntött

A zöldpárt kérdésünkre hangsúlyozta:

Az LMP-Magyarország Zöld Pártja Karácsony Gergely kommunikációjával ellentétben még nem hozta meg arra vonatkozó döntését, hogy önálló jelöltet indít, vagy más párt jelöltjét támogatja a főpolgármester-választáson.

Az LMP azt ígérte, amint döntenek, értesítik a sajtót.

Kérdéseinkkel a Momentumot is kerestük, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk válaszokat.

Nem Karácsony Gergelyen múlik?

Boros Bánk Levente kérdésünkre a főpolgármester vállalásáról úgy vélekedett, hogy Karácsony Gergely

nem a maga ura a fővárosban, így vajmi kevés az esélye, hogy saját akaratából képes lenne – saját elhanyagolható támogatottsággal rendelkező pártjához hasonló politikai formációkon kívüli – összellenzéki együttműködés megvalósítására akár Budapesten, akár országosan. A kezdeményezés hangzatos kijelentés, de kizárólag Gyurcsány Ferencen és pártján múlik, mind egy ilyen együttműködés tető alá hozása, mind pedig Karácsony Gergely újraindulása, azaz politikai jövője.

A Nézőpont Intézet politikai elemzési igazgatója szerint, „ha a DK akarja, lesz ellenzéki szövetség, ha nem akarja, nem lesz – ez nem Karácsony Gergelyen múlik”.

Horn Gábort is megkérdeztük Karácsony Gergely vállalásáról.

Egy-két helyet leszámítva Budapesten megszületett az informális megállapodás, de ez nem is annyira bonyolult feladat, a fővárosban győztes pozícióból indul az ellenzék, sok gyakorló polgármesterrel és a főpolgármesterrel. Mindenki elmondta a saját álláspontját, hogy erősítse a pozícióit, de a megállapodás teljesíthető és teljesíteni is kell az önkormányzati választásokra. Karácsony Gergely az EP-választásra nem ígért ilyet, de ha jól értettem, azzal összefüggésben is kritizálta az ellenzéket

– húzta alá a Republikon Intézet vezetője.

(Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a fővárosi önkormányzat és civil szervezetek 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján Szabadság! Érted. címmel tartott budapesti ünnepi demonstrációján az Oktogonnál 2023. október 23-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)