Tüntetők az Oktogonnál, Karácsony Gergely újra ellenzéki szövetséget ígér

ZS 5006
2023.10.23. 16:53 Módosítva: 2023.10.23. 21:15
„Szabadság! Érted.” – erre a címre keresztelték az október 23-i fővárosi demonstrációt, amelynek szervezői között mások mellett ott volt az Egységes Diákfront, az Országos Közös Akarat, az ADOM Diákmozgalom, a Tanítanék Mozgalom, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is. A több ezer tüntető a Hősök teréről vonult az Oktogonhoz, ahol Karácsony Gergely főpolgármester a köztársaságról beszélt, és az ellenzéknek is üzent.

22:22 – A közvetítésünket lezárjuk, köszönjük, hogy velünk tartottak!

21:25 – A szórólapozásnak mégis lehetett némi hatása, körülbelül egy harmincfős, főleg diákokból álló csoport ugyanis megjelent az MTVA székházánál. Néhányan taxival érkeztek, a helyszínen rendőrök fogadták őket. A követeléseiket akarták beolvastatni a tévében, egyebek mellett szabad sajtót követeltek. A nem bejelentett demonstráció végül békés üldögélésbe fulladt.

21:15 – A demonstráció véget ért.

20:37 – Helyszíni tudósítónk arról számolt be, hogy a tüntetők jelentős része elindult haza, míg mások az alternatív népszavazás íveit írják alá. Szervezett megindulás másik helyszínre egyelőre nem látszik.

20:33 – A tüntetés hivatalos zárásaként közösen elénekelték a Himnuszt.

20:26 – Helyszíni tudósítónk tájékoztatása szerint Karácsony Gergely beszéde után többen hazaindultak a demonstrációról. A főpolgármestert követően diákok álltak a színpadra, az alternatív népszavazás kitöltésére buzdítottak, és hangsúlyozták, hogy „a változás az egyénből indul, de az egyének sokaságából lesz a tömeg”.

Úgy gondolom, hogy egész Európa legbátrabb emberei itt állnak előttem ezen a téren. Annak ellenére vagytok itt, hogy a hatalom kezében ott a lehetőség, hogy holnaptól ne legyen munkátok, egzisztenciátok vagy bármi, ami a tiétek

– fogalmazott az egyik diák.

A tömeg ezután a „Mocskos Fidesz!” rigmust skandálta.

20:23 – Az MTI beszámolója szerint a tüntetésen atrocitás érte a közmédia riporterét. Miközben a munkáját végezte – interjút igyekezett készíteni a Tanítanék Mozgalom vezetőjével –, az egyik tüntető leöntötte.

20:12 – Munkatársunk beszámolója szerint a tömegben olyan szórólapot osztogatnak, amely szerint a demonstráció az MTVA székházánál folytatódik. Az aláírás nélküli – nem a hivatalos szervezők által terjesztett – lap arra szólít fel, hogy vonják teljes blokád alá az intézményt, hogy élő adásban olvashassák be a követeléseiket. A szöveg szerint ügyelni kell arra, nehogy a szórólap a hatóságokhoz jusson, ezért a legjobb, ha gyereknek adják át.

20:09 – Karácsony Gergely beszédében hangsúlyozta: ma úgy tudják megőrizni értékeiket, ha lebontják a falakat, és hidakat építenek helyettük. A mai rendezvényt is egy hídnak tartja a köztársasági eszmét képviselő civilek és önkormányzatok között.

Ez fontos szövetség, de nem teljes. A köztársasági oldal pártjainak is csatlakozniuk kell hozzá. Sajnos ők időnként azzal vannak elfoglalva, hogy ki közülük a legnagyobb kicsi. A jövő évi EP-választás és önkormányzati választás egy napra tétele csapda, amibe nem szabad belegyalogolni. Vállalom, hogy heteken belül létrehozom az ellenzéki pártok budapesti szövetségét a jövő évi önkormányzati választásra

– ígérte Karácsony Gergely, azt üzenve, „mindenki eldöntheti, hogy akar-e a közös sikerből részesedni, mert a köztársaság ügye a nemzet fővárosában igenis sikerre van ítélve”.

20:02 – Karácsony Gergely azzal kezdte beszédét, hogy október 23-a a köztársaság ünnepe, az 1956-os forradalomban született köztársaságé, a harmadik köztársaságé és azé a negyedik köztársaságé, amit a szívükben hordanak.

Azért vagyunk ma itt, mert nem engedünk '56-ból, nem engedünk '89-ből, és nem engedünk abból, hogy hazánk egyszer a szabad és egyenlő polgárok otthona, köztársaság legyen.

A főpolgármester szerint köztársaságban élni annyit tesz, hogy igyekeznek jól bánni egymással, „az '56-os forradalom hősei ilyen közös hazát akartak, akkor tényleg igaz volt, hogy aki magyar, velünk tart”. A lyukas zászlót azóta is világos üzenetnek tartja: nemzeti összetartozás csak akkor lehetséges, ha senki, semmilyen ideológia nevében nem akarja megmondani azt, hogy hogyan kell szeretni a hazát.

Karácsony Gergely hangsúlyozta: nem az '56-osokon múlt, hogy akkor a bátorság nem hozta el a szabadságot, de '56 azóta is csillag, a magyar nemzet legszebb arca, amit csak akkor látnak meg, ha felemelik a fejüket, magas erkölcsi mérce, „csak remélni merem, hogy nem túlságosan magas”. Történelmi paradoxonnak tartja, hogy 1956 Magyarországa hiába volt méltó, nem kapta meg a szabadságot, 1989 szabadsága pedig bő három évtized tévelygése után, úgy tűnik, nem tudott elég méltó lenni rá.

Reményteli kísérlet volt, de elbukott, mi magunk buktattuk meg. Nem hittünk benne eléggé, nem voltunk elég bátrak, márpedig gyáva népnek nincs hazája. Nem éreztük a szolidaritást, el tudtuk viselni, hogy magyarok milliói elviselhetetlen nyomorban és reménytelenségben éljenek, el tudtuk viselni a gyűlöletet, ami beférkőzött közénk, és megosztott minket. A köztársaságot kivették az országunk nevéből és az állam működéséből is. Ma az állam a köz társasága helyett egy részvénytársaság, a köz érdeke helyett a magánérdeket képviseli

– vélekedett Karácsony Gergely, hozzátéve: a köztársaság ügye nem veszett el teljesen, „csak egy kicsit illegalitásba vonult”, a köztársaság ott van többek között a tanárok mozgalmában, „éljenek a tanárok”, ahogy a diákok mozgalmában is, „éljenek a diákok”, valamint a szakszervezetekben és a civil szervezetek munkájában. A főpolgármester azzal folytatta, hogy a köztársaság ott van a szabad önkormányzatokban is, ez az állam egyetlen olyan területe, ami nem uralkodni, hanem szolgálni akar.

Ma Budapesten nem az ellenzék van hatalmon, Budapesten a budapestiek vannak hatalmon. Ma Budapest köztársaság, és az is marad. Amikor azt mondom, hogy Budapest köztársaság, akkor nem azt mondom, hogy a főváros hátat fordít az országnak, épp ellenkezőleg. A nemzet fővárosának lenni óriási felelősség, Budapest 150 éve tudatában van ennek a felelősségnek

– hangsúlyozta Karácsony Gergely.

19:21 – A Tanítanék Mozgalom három tagja, Törley Katalin, Berta Beáta, valamint Pilz Olivér is színpadra állt.

Törley Katalin hangsúlyozta: szeretett tanítani, vérzik a szíve a tanítványaiért, hiányoznak a kollégái, de nem tehetett mást, fel kellett emelnie a szavát.

A polgári engedetlenséget választottam, hogy kinyilvánítsam lesújtó véleményem az igazságtalan jogfosztásról. Célkeresztbe kerültem, de ma is engedetlen lennék. Vádolom a kormányt mindazért, amit az oktatással, a gyerekeinkkel, a jövőnkkel tesz. A kormány bűnös

– fogalmazott Törley Katalin.

Berta Beáta arról beszélt, a többiek kirúgásával olyan helyzetbe került, hogy kénytelen volt felmondani.

Pilz Olivér kifejtette: már csak négy napig tanít, nem írta alá az új státuszt. Nem így tervezte, mert szereti a tanítványait, „de elegem lett abból, ahogy velünk, közalkalmazottakkal bánik a hatalom. Egyik oldalról béremeléssel hiteget, másik oldalról megoszt, bűnbakot csinál belőlünk, kritikánk miatt bosszút áll”. A pedagógus szerint ezzel hosszú évekre kiható károkat okoznak a nemzetnek.

19:04 – „Nem hagyjuk, nem hagyjuk!” – skandálták a tüntetők, majd Iványi Gábor lépett a színpadra. A lelkész megköszönte azt „a bátorságot, amivel megszólaltok, ti vagytok a pesti srácok örökösei, ti vagytok a mi jövőnk”.

19:00 – Vágó Csaba és Máté Barbara, a Civil Bázis képviselői hangsúlyozták: a civilek különböző ügyekért küzdenek, de összefogtak, „jobb, ha most megjegyzi mindenki, nekünk a feladás nem opció, mert hétről hétre, napról napra, óráról órára távolodunk attól a Magyarországtól, ezért egyre több tennivalónk van”.

Kitértek arra is, hogy együtt mindent meg tudnak változtatni,

már rég többségben vagyunk, mindössze a hatékony, közös cselekvés hiányzik.

Ami most van, azt nem tartják valódi demokráciának, ezért nincs értelme és tétje a pártok egymás elleni küzdelmének, „a mi számunkra ez ma érdektelen, nekünk csak az a fontos, hogy mi közösen hogyan tudjuk helyreállítani a köztársaságot, a jogállamot és a demokráciát”.

18:54 – Oláh József (Pöli), a Méltóságot a Romáknak alapító tagja arról beszélt, hogy a magyarországi roma jelenlét ellenére azokról a hősökről, akik a szabadságukkal és az életükkel fizettek a magyar szabadságért, nem hallottak, nem olvastak, „nem vagyunk benne a tankönyvekben, csak specifikus kurzusokon keresztül hallhattatok rólunk”.

18:44 – A beszédek előtt még a Jordán Tamás, a Nemzet Színésze által megírt jelenetet adták elő a színpadon. Az előadás után slam poetry következett.

18:24 – Az Oktogonnál először Szabó Simon állt színpadra, és egy Örkény-idézettel üdvözölte a tüntetőket.

18:06 – A Terror Háza felé tart a tömeg, a végcél az Oktogon, ahol már áll a színpad, az ott várakozók tapssal fogadják az érkező menetet.

17:53 – Elérték az Andrássy utat a vonulók, lassan haladnak a Kodály körönd felé.  Zúg az „Orbán, takarodj!”.

17:39 – A Kölcsey Ferenc Gimnáziumnál felsorolták az onnan elbocsátott tanárok neveit. „Pintér, takarodj!”, „Mocskos Fidesz!” – zúgtak a rigmusok.

17:35 – A tömeg megérkezett a Kölcsey Ferenc Gimnáziumhoz, miközben azt skandálják, hogy „Nincs tanár, nincs jövő!”. A tűz, ami után vonulnak, „a fiatalság lángja”.

17:26 – Helyszíni tudósítónk szerint a szervezők eltetették a pártzászlókat az aktivistákkal. Többek között Ujhelyi István, az MSZP-ből kilépett EP-képviselő is a helyszínen van. A menet a Podmaniczky utcánál jár, a résztvevők azt skandálják, hogy „Elegünk van!”.

17:20 – „Demokráciát, demokráciát!”, „Szabad ország, szabad oktatás!” – skandálják a demonstrálók. A menet elején diákok vannak. A tüntetők következő úti célja a Kölcsey Ferenc Gimnázium, ott emlékeznek majd a kirúgott tanárokra.

17:15 – Elindult a Hősök teréről a tömeg, amelyet egy 1956-ra emlékeztető teherautó vezet fel, amelynek platóján tűz ég. A tüntetők a Fidesz székháza irányába vonultak, de a Lendvay utcát rendőrök állták el, és a szervezők sem engedték arra a menetet. 

17:00 – Helyszíni tudósítónk úgy látja, körülbelül megtelt a Hősök tere, a résztvevők száma elérhette a több ezret. A téren kifeszítettek egy magyar zászlót.

16:45 – Tudósítónk a Hősök teréről jelenti, hogy lassan telik a tér, előkerültek az „Orbán, takarodj” táblák, zene szól, és gyűjtik az alternatív népszavazáshoz az aláírásokat. A helyzet nyugodt, kis csoportokban beszélgetnek a résztvevők. A rendőrök több, kamerával felszerelt járművel vannak a helyszínen.

Az Index október 23-i hírfolyamát itt találja, Orbán Viktor miniszterelnök beszédéről itt olvashat.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)