Változik a buszok és a vonatok közlekedése mindenszentekkor

2023.10.30. 13:14
A MÁV–Volán-csoport felhívta a figyelmet, hogy mindenszentek ünnepéhez közeledve változik a járataik menetrendje, ezért érdemes az utazások előtt tájékozódni a változásokról.

Változik a MÁV, a Volán és a HÉV-ek menetrendje is az őszi szünetben. A menetrendek változásáról a MÁV–Volán-csoport adott ki közleményt.

A MÁV-START vonatai november 1-jén az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, valamint a várhatóan megnövekvő utasforgalom miatt több reggeli és délutáni InterCity vonathoz egy-két kocsival többet kapcsolnak a helyjegyek elővételi vásárlásától függően.

Természetesen a gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőttcsoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményrendszerrel. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt október 31-én 10 órától november 1-jén éjfélig vehetik igénybe.

A Volánbusz járatai október 29-én a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napon, október 30-án, az őszi szünet első napján a hét első tanítási szünetes munkanapján, majd október 31-én tanítási szünetes munkanapon érvényes menetrend szerint közlekednek. Mindenszentek napján, november 1-jén munkaszüneti napra, november 2-án tanítási szünetes munkanapra, november 3-án a hét utolsó tanítási szünetes munkanapjára vonatkozó menetrend lesz érvényben.

A megszokott közlekedési rend november 4-én, szombaton áll vissza, Akkor szabadnapi menetrend szerint indulnak az autóbuszok.

A HÉV-ek október 30-án és 31-én, valamint november 2-án és 3-án a tanítási szünetben érvényes menetrend szerint, november 1-jén pedig a munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint közlekednek.

A temetők jobb megközelítése érdekében néhány településen mindenszentekkor és halottak napján pluszjáratok közlekednek.

Váltsunk időben jegyet!

A MÁV és a Volán is arra kéri utasait, hogy tervezzék meg az utazásukat, valamint lehetőség szerint gondoskodjanak időben a menetjegyekről, ugyanis a mindenszentek, a halottak napja, valamint az őszi szünet miatt az átlagosnál nagyobb forgalomra kell számítani a járataikon.

A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében ajánlják a menetjegyek elővételben, online történő megvásárlását.

Az ország- és vármegyebérletekkel a MÁV–Volán-csoport minden járművén, vonaton, helyközi autóbuszon és a HÉV-en, a GYSEV járatain, valamint Zalaegerszeg és Esztergom helyi közlekedésében is korlátlanul, kedvező áron utazhatnak az ország, az adott vármegye és a két település teljes területén az utasok. Az új bérlettípusok a MÁV-applikációban, a MÁV-START és a Volánbusz jegypénztáraiban, a jegyautomatákból, a Volánbusz helyközi járatainak fedélzetén és – a Pest vármegyebérlet és az országbérlet – a BKK pénztáraiban és automatáiból is megválthatók.

A BKK is készül az ünnepre

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) is közleményt adott ki, mely szerint október 30. és november 3. között megváltozik a járataik menetrendje. Járatsűrítéssel is készülnek mindenszentek napján, valamint az azt megelőző időszakban, hogy kényelmesebben lehessen megközelíteni a temetőket.

Október 30. és november 3. között munkanapokon a BKK járatai az iskolaszünet idején érvényes menetrend szerint közlekednek, de november 1-jén az ünnepnapi, illetve munkaszüneti napi menetrendet kell figyelembe venni.

Felhívják a figyelmet, hogy a temetők környékén útlezárásokra kell számítani, valamint a korlátozott parkolási lehetőségek miatt a BKK javasolja, hogy a temetőkbe látogatók elsősorban a közösségi közlekedési eszközöket válasszák.

Hosszabb nyitvatartás a temetőkben

Hosszabb nyitvatartás, fokozott rendőri jelenlét és közös kegyeleti megemlékezések várják a fővárosi temetőkbe látogatókat mindenszentek és halottak napja környékén.

Budapesten a sírkertek hétfőn és kedden reggel 7 órától este 8-ig, szerdán és csütörtökön reggel fél 8-tól este 8-ig lesznek nyitva

A forgalmat a temetőkben megerősített rendészeti szolgálat biztosítja majd, de kerületi rendőrségi egységek, közterület-felügyelők és a polgárőrség tagjai is járőröznek majd a legforgalmasabb napokon.

A rendőrség arra figyelmeztet, hogy a temetők környékén ilyenkor gyakrabban fordulnak elő gépkocsifeltörések, kerékpárlopások, de a sírokról is ellophatják a virágot, koszorút, esetleg őrizetlenül hagyott táskát.