Megérkeztek az alternatív népszavazás eredményei

2023.10.31. 16:24
Október 23. és 30. között először tartottak Magyarországon alternatív népszavazást. A referendum lezárása után az Egységes Diákfront és az aHang aktivistái sajtótájékoztatón számoltak be a legfőbb tapasztalatokról, emellett azt is elárulták, milyen akciókkal készülnek a közeljövőben.

Nyolc nap után, október 30-án lezárult Magyarország első alternatív népszavazása, ahol már 16 éves kortól bárki elmondhatta a véleményét a hazai oktatási rendszerről. A szervezők előzetesen a 200 ezer fős részvételt tűztek ki célul, hiszen egy hagyományos népszavazás esetében is ennyi aláírásnak kell összejönnie a referendum kiírásához.

Végül 114 941-en mondták el a véleményüket – közölte a sajtótájékoztatón Tóth Enikő, az aHang munkatársa. Ami a részletesen adatokat illeti, 

  • a szavazók 1,44 százaléka volt 16 és 18 év közötti,
  • a résztvevők 39,58 százaléka (45 466 fő) szavazott személyesen,
  • így tehát a válaszadók 60,42 százaléka (69 475 fő) szavazott online.
  • Budapesten 19 579-en szavaztak,
  • míg a vidéki városok közül kiemelkedett Szeged 7561, Miskolc 7216, Pécs 1738, Veszprém 1450 szavazattal.

Szalóki Viktor, az aHang szóvivője ezt követően a válaszok arányát is ismertette, a hét kérdésben ez az alábbiak szerint alakult:

  1. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány alakítson ki olyan kereteket, amely minden gyermek számára biztosítja a modern, esélyteremtő oktatást?”
    114 494 érvényes szavazat, igen: 99,5 százalék, nem: 0,5 százalék
  2. „Egyetért-e Ön azzal, hogy széles körű egyeztetés után alkossanak az oktatásban dolgozók és a gyermekek érdekeit szolgáló szabályozást a státusztörvény helyett?” 
    114 611 érvényes szavazat, igen: 99,7 százalék, nem 0,3 százalék
  3. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az oktatásnak legyen súlya a kormányzati politikában, a magyar kormány állítson fel az oktatás teljes egészéért illetékes, felelős és önálló oktatási minisztériumot?”
    114 664 érvényes szavazat, igen: 99,4 százalék, nem: 0,6 százalék
  4. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány adjon azonnali minimum 50 százalékos béremelést a pedagógusoknak a pedagógushiány növekedésének megfékezése érdekében?”
    114 403 érvényes szavazat, igen: 98,2 százalék, nem:1,8 százalék (sokan közülük az 50 százalékos emelést is kevesellték)
  5. „Egyetért-e Ön azzal, hogy állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát?”
    114 629 érvényes szavazat, igen: 99,4, nem: 0,6 százalék
  6. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az óvoda és az iskola közösségének legyen valós beleszólása az igazgató kiválasztásába?”
    114 710 érvényes szavazat, igen: 99,5, nem: 0,5
  7. „Egyetért-e Ön azzal, hogy Pintér Sándor rendőrminiszter nem alkalmas a köznevelésért felelős miniszteri tisztségre?”
    114 181 érvényes szavazat, igen: 99,1, nem: 0,9

Egyértelmű üzenet, újabb konzultáció?

Szalóki Viktor úgy véli, az igenek aránya egyértelmű üzenet a döntéshozók felé, de számukra is egy erős jelzés arról, hogy a munkát folytatni kell.

Gajzágó József, az Egységes Diákfront aktivistája ehhez kapcsolódva bejelentette: november 17-én a nemzetközi diáknap alkalmából országos akciót tartanak, céljuk, hogy minél több tankerülethez eljuttassák a fent ismertetett eredményeket. Budapesten, Szegeden, Miskolcon, Debrecenben, Pécsett és Veszprémben már egészen biztos, hogy ott lesznek, de a lista még bővülhet.

Hajdú Gergő, az aHang munkatársa mindezt annyival egészítette ki, hogy miután a kormány a napokban bejelentette: újabb nemzeti konzultációra készülnek, egy másik akciót is kilátásba helyeztek.

„A népszavazás csak bemelegítés volt, a következő időszakban egymillió üres nemzeti konzultációt szeretnénk összegyűjteni” – jelentette ki.

Politikusok, közszereplők az ügy mellett

Múlt héten az aHang és az Egységes Diákfront közleményben fordult a parlamenti pártokhoz, azt kérve, hogy foglaljanak állást Magyarország első alternatív népszavazásáról és a hét oktatási kérdésről. A felkérésnek eleget tett többek között

  • Dobrev Klára és Niedermüller Péter (DK),
  • Donáth Anna és Gelencsér Ferenc (Momentum),
  • Harangozó Tamás és Kunhalmi Ágnes (MSZP),
  • Karácsony Gergely és Jávor Benedek (Párbeszéd),
  • Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik),
  • Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Néppárt),
  • valamint az ügy mellé állt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is.

A pártok és politikusok mellett közszereplők, ismert emberek is leadták a szavazatukat, így tett többek között

  • Magyarósi Csaba youtuber, videoblogger, aki Instagram-sztorijában úgy fogalmazott:„A diákok Magyarország legmenőbb polgárai.”
  • Ádám Zoltán, a Corvinus Egyetem közelmúltban kirúgott docense az aHang videójában arról beszélt: „Speciális helyzetben vagyok ebben a pillanatban, október 24-én elbocsátott a munkahelyem, a Corvinus Egyetem egy rendkívüli felmondással, aminek nagyon nem örültem. Nagyon sajnálom azt, hogy az utóbbi napokban már nem mehettem be tanítani a hallgatóimat, és ez, úgy tűnik, hogy most egy darabig így is lesz. Azoknak a tanároknak a sorsában osztozom, akiket hasonló méltánytalanságért rúgtak ki az elmúlt hónapokban, években Magyarországon.”
  • Nagy Ervin színész Facebook-oldalán arra emlékeztetett: „A cél az, hogy a szervezők nyomást tudjanak gyakorolni a döntéshozókra a közoktatásban tapasztalható anomáliák miatt”.
  • Kemény Zsófi költő egy TikTok-videóban azt mondta: „Körülbelül öt perc a véleménynyilvánítás, viszont rohadt fontos, mivel minden az oktatásnál kezdődik.”
  • Emellett szintén voksolt L. Ritók Nóra pedagógus, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője, valamint Bódis Kriszta pszichológus, író és filmrendező.