Elterjedt módszerrel lopnak banki adatokat a csalók

2023.10.31. 12:00
Magyarországon is egyre elterjedtebb csalási módszer a hívószám-hamisítás – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága.

A hívószám-hamisításnál nem a hívást kezdeményező valódi telefonszáma jelenik meg a készüléken, hanem egy másik, a hívó által előre beállított azonosító. A csaló azért hajtja végre a számcserét, hogy elnyerje a bizalmat: a beérkező híváskor a kijelzőn a telefon névjegyzékében látszólag egy közismert szolgáltató száma tűnik fel – ismertette az MTI az NMHH közleményét.

A csalók úgy próbálják megszerezni a banki vagy kártyaadatokat, hogy próbálják elhitetni, hogy a felhasználó ténylegesen egy banki alkalmazottal beszél. Az NMHH felhívta a figyelmet, hogy nem szabad megbízni a hívóban és a készüléken megjelenő hívószám valódiságában.

Ha egy bűnöző pénzt akar szerezni, akkor a személyes és a bankszámla-, bankkártyaadatokra lesz kíváncsi

– jelezték.

Hozzátették, hogy amennyiben csalóra gyanakszunk, inkább szakítsuk meg a beszélgetést, és a hívást jelentsük a pénzintézet számára. Ha bizonytalanok lennénk abban, hogy valóban arról a számról keresnek-e bennünket, mint amit a telefonunk megjelenít, akkor inkább hívjuk vissza az illetőt – javasolták. 

Sürgető kérésekkel és programtelepítéssel is próbálkoznak

Az ismeretlen hívók vagy üzenetküldők kérésére soha ne telepítsünk programot a számítógépünkre vagy a telefonunkra. A csalók vírusvédelmi megoldásnak, dokumentum- vagy képnézegető alkalmazásnak beállítva próbálják áldozataikat rávenni arra, hogy visszaéléshez használható programot telepítsenek – írták.

Az NMHH azt javasolja, hogy 

SOHA NE HOZZUNK ELHAMARKODOTT DÖNTÉSEKET A PÉNZÜGYEINKRŐL, MINDIG PRÓBÁLJUNK MEGGYŐZŐDNI AZ INFORMÁCIÓ VALÓSÁGTARTALMÁRÓL. 

Az is előfordulhat, hogy a csaló az érzelmeket felkavaró, sokkoló hírre hivatkozik, abban bízva, hogy – ijedtségünkben félretéve az óvatosságunkat – megadjuk majd az általa kért információkat – tették hozzá.