Megszólalt a fotós, akinek a képei miatt letiltották a kiskorúaknak a World Press Photo kiállítást

2023.10.31. 17:35
A Mi Hazánk kezdeményezése nyomán 18 év alattiak nem látogathatják tovább a Magyar Nemzeti Múzeumban látható World Press Photo kiállítást, mert az egyik fotósorozat sérti a gyermekvédelmi törvényt. Hannah Reyes Morales, a szóban forgó sorozat készítője saját elmondása szerint „több mint szomorú” a történtek miatt, és szerinte az intézkedés az LMBTQ-közösség láthatóságát korlátozza.

Mint megírtuk, a Mi Hazánk kezdeményezése miatt nem látogathatják 18 év alattiak a Nemzeti Múzeumban megtekinthető Nemzetközi Sajtófotó-kiállítást.

Dúró Dóra, a párt elnökhelyettese a gyermekvédelmi törvényre hivatkozva kérte Csák János kulturális és innovációs minisztert, hogy hozza meg a döntést, hiszen a kiállítás egyik fotósorozata LMBTQ-embereket ábrázol. A döntés ellen az Egységes Diákfront aktivistái tüntettek is a múzeum lépcsőjénél.

A szóban forgó képsorozat készítője, a többek között a New York Timesnak is fotózó Hannah Reyes Morales szerint sem a képek, sem az azokon ábrázolt emberek nem veszélyesek, és nem károsak.

Ezek a fotók kedves és szerető emberekként ábrázolják a Golden Gays közösség tagjait, akiknek van mit adniuk és tanítaniuk a világnak a családról és az erőről a megpróbáltatások közepette. Ami káros, az az LMBTQ-közösség láthatóságának, valamint annak a korlátozása, hogy joguk van a létezéshez, és ahhoz, hogy lássák őket

– fogalmazott a fotós a hvg.hu-nak.

Elmondása szerint a Fülöp-szigeteken élő Golden Gays közösség tagjai ikonok és példaképek az LMBTQ-közösség fiatal tagjai számára, hiszen „ők a remény jelképei, hogy a nehézségek közepette is van család, közösség és otthon”.

Több mint szomorú vagyok, hogy a történetük talán nem jut el azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá. Szomorú vagyok, hogy a történetük rejtve marad, visszaidézve azt az elnyomást, amelyben nekik maguknak is élniük kellett

– tette hozzá Hannah Reyes Morales.

A World Press Photo vezetője,  Joumana El Zein Khoury  a lap megkeresésére azt mondta, meglepte az intézkedés, mert szerinte sincs semmi explicit vagy bántó ezekben a képekben.  „Ez a sorozat érzékeny és őszinte bemutatása annak, hogyan él egy idős, Fülöp-szigeteki LMBTQ-közösség” – tette hozzá Khoury.

Fülöp-szigeteki Golden Gays olyan idős LMBTQI+-emberek közössége, akik évtizedek óta együtt élnek, egy közös otthonban laknak, gondoskodnak egymásról, miközben öregszenek, és műsorokat és szépségversenyeket rendeznek, hogy megéljenek. A közösséget Justo Justo ügyvéd és aktivista alapította az 1970-es években.