Új tényező befolyásolhatja a választások előtti alkudozást

önkormányzati választások
2023.11.01. 14:06
A korábbi hatpárti ellenzéki összefogás pártjai a jövő évi önkormányzati választáson is együttműködésre készülnek. Az egyezkedéseket befolyásolhatja a lakosságszám-csökkenésből fakadó mandátumszám-változás is.

A Belügyminisztérium a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint átadta az Nemzeti Választási Iroda (NVI) részére a 2023. szeptember elsejei állapot szerinti lakosságszámadatokat. Az NVI az adatsorokat továbbította a helyi, illetve területi választási irodák vezetői részére – olvasható az iroda októberi közleményében.

A választási irodák vezetői a közzétett adatok alapján a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2024. évi általános választásához kapcsolódóan október 31-ig határozatban állapítják meg a képviselő-testület, illetve a közgyűlés megválasztandó tagjainak számát.

A helyi választási iroda vezetője az általános választást megelőző évben november 30-ig módosítja a választókerületi beosztást, amennyiben a település lakosainak száma tízezer fölé emelkedik vagy megváltozik az egyéni választókerületek száma. A módosításra akkor is lehetőség van, ha valamelyik egyéni választókerületben a választásra jogosultak számának a településen egy egyéni választókerületre jutó választásra jogosultak számának átlagától való eltérése meghaladja a húsz százalékot.

Azokat a településeket, ahol változik a mandátumszám, illetve a választástípus, egy táblázatban közzé is tették.

Budapest öt kerületében is kevesebb képviselő lesz

A táblázat alapján a lakosságszám csökkenése miatt

  • Budapest I.,
  • Budapest V.,
  • Budapest XI.,
  • Budapest XIV.,
  • valamint Budapest XV. kerületében is csökken a kiosztható mandátumok száma.

Így összesen tizeneggyel kevesebb képviselői hely lesz. Ez a választókörzetek számának és/vagy a kompenzációs listáról megszerezhető mandátumok számának csökkenésével realizálódik.

Más városok is érintettek

Budapesten kívül

  • Pécsen,
  • Kazincbarcikán,
  • Miskolcon,
  • Szegeden,
  • Győrben,
  • Egerben,
  • és Szombathelyen is csökken a képviselői helyek száma.

Kiélezettebbé teheti a tárgyalásokat

Nagy Attila Tibor lapunk kérdésére a mandátumszám változásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy

természetesen kiélezettebbé teheti a tárgyalásokat a pártok között, amennyiben a lakosságszám csökkenése miatt kevesebb önkormányzati képviselői hely áll rendelkezésre, ugyanis kevesebb helyet (jelöltet) lehet szétosztani.

A politikai elemző hangsúlyozta, „bár elvileg a helyi ügyekben helyi megállapodások születnek ellenzéki oldalon, az országos politikai tárgyalások, politikai megfontolások is szerepet játszanak az önkormányzati tárgyalásokon, minél nagyobb településről van, annál inkább. Kisvárosokban alapvetően a pártok helyi kapcsolatán, a helyi erőviszonyokon múlik a megállapodás, de a nagyvárosok közéletébe már erőteljesebben beleszól az országos politika, hiszen több választópolgár érintett, és az ellenzéki szavazók nagy része éppen az urbánus részeken összpontosul”.

Nagy Attila Tibor példaként Miskolcot említette, „amelyet illetően úgy döntött a DK, hogy önállóan indít jelöltet a korábban az ellenzéki koalíció által támogatott, hivatalban lévő Veres Pál polgármesterrel szemben. Ezzel veszélybe került Miskolc megtartása az ellenzék számára, hiszen megoszlanak az ellenzék szavazatai”. Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzék 2022-es miniszterelnök-jelöltje előválasztást tartana a városban.

A politikai elemző rámutatott, hogy települési szinten leginkább Budapesten érvényesül az országos politika, „így az ellenzéki pártok közötti alkudozásokban a pártok országos vezetői, vezetőségi tagjai vesznek részt a budapesti ellenzéki összefogás kimunkálásában. Nem véletlen ez, hiszen itt van a legtöbb ellenzéki szavazó, itt tudnak az ellenzéki pártok legjobban érvényesülni, éppen ezért a budapesti erőviszonyoknak kiemelt jelentősége van az ellenzéki pártok és az ellenzéki nyilvánosság számára”.

Jelenleg csomagban tárgyalnak a felek a főpolgármesteri, kerületi polgármesteri és önkormányzati képviselői helyekről. A legnagyobb ellenzéki erő, a DK abban az esetben hajlandó Karácsony Gergely újraválasztását érdemben támogatni, ha a kerületi osztozkodásban számára viszonylag elfogadható eredményt kap, értsd: érdemben tudja növelni a DK-s polgármesterek és önkormányzati képviselők számát

– foglalta össze a helyzetet Nagy Attila Tibor.

Karácsony Gergely október 23-i beszédében vállalta, hogy heteken belül összehozza az ellenzéki pártok budapesti szövetségét az önkormányzati választásra. Korábbi cikkünkben az érintetteket kérdeztük a főpolgármester vállalásáról.

(Borítókép: Németh Emília / Index)