Csaknem százvádlottas autócsalási ügyben hozott ítéletet a bíróság

2023.11.03. 15:27
A Karcagi Járásbíróság a napokban ítéletet hirdetett abban a csaknem százvádlottas autócsalási ügyben, amely a járásbíróság elmúlt évtizedének legnagyobb volumenű büntetőügye volt – tájékoztatta a Szolnoki Törvényszék pénteken közleményben az MTI-t, jelezve: az ítélet nem jogerős.

Kilencvenegyen álltak a vádlottak padján, akik az ítélet szerint csoportonként szerveződve 2012 áprilisa és 2014 júliusa között Németországban, Ausztriában, Szlovéniában, Csehországban, Svédországban, Svájcban és Olaszországban különböző autókölcsönző társaságok képviselőit megtévesztve prémium kategóriás autókat béreltek, majd azokat Magyarországra szállítva értékesítették.

Egyes vádlottak több csoport tevékenységében is részt vettek, az anyagi elszámolás mellett segítették egymás tevékenységét tolmács, kísérő biztosításával és a gépjárművek értékesítésében való közreműködéssel.

A bíróság csaknem hetven tárgyalás után, október 30-án kezdte meg a több száz oldalas ítélet kihirdetését a 107 oldal terjedelmű rendelkező rész felolvasásával, aminek a másnapi, október 31-i tárgyaláson értek a végére.

Többségében társtettesként elkövetett csalás bűntettében, illetőleg olyan – ahhoz a cselekmények jellegéből fakadóan kapcsolódó – bűncselekményekben találták bűnösnek a vádlottakat, mint a hamis vád, a hatóság félrevezetése, a közokirat-hamisítás, az egyedi azonosítójellel visszaélés, a pénzmosás, valamint a bűnpártolás – közölték.

Tizenöt vádlottat végrehajtandó szabadságvesztésre, pénzbüntetésre és közügyektől eltiltásra ítéltek. A legtöbb cselekményben részt vevő, kezdeményező és a többi vádlottat a bűncselekmények elkövetésére indító öt embernek az ítélet szerint több évre börtönbe kell vonulnia: ötükkel szemben összesen több mint 25 év szabadságvesztést szabott ki a bíróság.

A vádlottak többségét felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre, illetőleg kizárólag pénzbüntetésre ítélte a bíróság, egy vádlott közérdekű munkát és pénzbüntetést kapott, egyiküket pedig próbára bocsátotta a bíróság.

A vádlottakkal szemben összességében több mint 30 millió forint pénzbüntetést szabott ki a bíróság, és több mint 40 millió forint összegben rendelt el velük szemben vagyonelkobzást.

A bíróság közlése szerint az ítélet nem jogerős. A védők többsége és az ügyészség is három munkanap gondolkodási időt tartott fenn annak eldöntésére, hogy kívánnak-e fellebbezni. Emellett, figyelemmel arra, hogy az ítélethirdetésre a vádlottak többségének távollétében került sor, és nekik írásban kézbesítik az ítéletet, náluk csak ezt követően nyílik majd meg a fellebbezési határidő.

A már bejelentett fellebbezésekre tekintettel az eljárás másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódik.