Majdnem kisiklott két vonat Borsod vármegyében három fiatal miatt

2023.11.06. 09:09
A Miskolci Járási Ügyészség vádat emelt egy fiatalkorú ellen közlekedés biztonsága elleni bűntett és lopás vétsége miatt. A fiatal gyermekkorú társaival a vasúti sínpárra köveket pakolt, így a szerelvények utasai életét, testi épségét veszélyeztette a keréktárcsák rongálódásának, illetőleg robbanásának a lehetősége.

A vádirat szerint a vádlott és két gyermekkorú társa 2022. március második felében, délután egy borsodi települések közötti vasútvonalon az út átjárónál legalább 3 méter hosszan mindkét vasúti sínpárra a vasúti töltésből származó ágyazati köveket pakoltak. A vonalszakaszon két járműszerelvény haladt át, az egyik óránkénti 80 kilométer, a másik óránkénti 100 kilométer sebességgel.

Személyi sérüléssel és anyagi kárral járó baleset nem következett be, ugyanakkor a kövek a kerekek futófelületét károsíthatják, repedések alakulhatnak ki, amelyek a keréktárcsa súlyosabb rongálódásához, robbanásához vezethetnek. A fiatalkorú a cselekményével a két vasúti szerelvényben utazó személyek életét, testi épségét veszélynek tette ki, írja a közleményében az ügyészség.

A vádlott 2023. március második felében az éjszakai órákban egy borsodi település előtti útszakaszon közterületen leállított traktorból mintegy 50 ezer forint értékű akkumulátort lopott el, amelyet hulladékvasként értékesített.

Az ügyészség a büntetlen előéletű fiatalkorúval szemben közérdekű munka büntetést indítványozott.