A vártnál hamarabb visszatérhet a politikába Budaházy György?

2023.11.07. 10:23

A Hunnia-perben terrorvádak miatt elítélt, majd államfői kegyelemmel a börtönből kiszabadult Budaházy Györgynek kedvezhet a törvénymódosító javaslat, amely átírná a közügyektől való eltiltásra vonatkozó szabályokat – írja a HVG.

A lap emlékeztet: az Országgyűlés elé nemrég benyújtott büntetőjogi törvényeket módosító 86 oldalas jogszabálycsomagban tűnt fel az az egymondatos módosító javaslat, mely úgy szól:

A szabadságvesztés végrehajtásának kegyelemből történő felfüggesztése esetén, ha a kegyelmi elhatározás a közügyektől eltiltást nem érintette, a próbaidő tartama a közügyektől eltiltás tartamába beszámít, kivéve, ha a szabadságvesztés végrehajtását rendelik el. 

A portál szerint a „lex Budaházy”-javaslat egyértelműen a Hunnia Mozgalom társalapítójának kedvez, aki ezzel öt évet nyerhet, vagyis ennyivel előbb alapíthat civil szervezetet, pártot, vagy indíthat politikai karriert.

Erre az igényre Budaházy korábban az ATV-ben utalást is tett, mint mondta:

A közügyektől való eltiltás ugye rajtunk maradt, ez azt jelenti, hogy nem lehet engem választani. Meglátjuk, ez a dolog hogy fog alakulni, tudunk-e ez ügyben valamit tenni.

Egy másik alkalommal a Pesti Srácoknak pedig arról beszélt, hogy valamilyen formában mindenképpen meghálálná a Novák Katalin köztársasági elnöktől kapott kegyelmet, és szívesen tenne valamit „a haza szolgálatában”.