Akkora a tanárhiány a szigetszentmiklósi iskolában, hogy hamis adatok lehetnek a KRÉTA rendszerében

2023.11.07. 06:23 Módosítva: 2023.11.07. 07:23
Hamis adatok lehetnek a KRÉTA rendszerében egy szigetszentmiklósi iskolában. Egy ott dolgozó tanár szerint akkora tanárhiánnyal küzd az iskola, hogy a tornatanár tart fizikaórát. Egy szülő szerint annyi óra maradt el, hogy alig vannak jegyeik a diákoknak.

Hamis adatok szerepelhetnek a KRÉTA rendszerben egy szigetszentmiklósi iskolában – erről egy ott dolgozó tanár beszélt az RTL Híradónak.

A tanár szerint a tornatanár tartja a fizikaórát, ezt azonban szakszerű helyettesítésként kell beírni az elektronikus naplóba. 

A szigetszentmiklósi Kardos István Általános Iskola és Gimnáziumban egy szülő szerint vannak diákok, akiknek alig van jegyük. 

Testnevelőtanár tartott például fizikaórát, vagy éppen énektanár magyart. Mással foglalkoznak, előveszik a tankönyvet, és azt mondják, hogy olvassatok ebből

– mondta a Híradónak.

Állítólag az előző tanév végén fizika, matematika, angol, kémia és biológia szakos pedagógust is kerestek. A legtöbb üres álláshelyre azonban nyugdíjas vagy részmunkaidőben dolgozó tanárokat vettek fel. 

Durván nagy mértékű az áttanítás. Alsó tagozatos kollégák tanítanak felső tagozaton, felső tagozatos kolléga gimnáziumban, gimnáziumi tanárok pedig letanítanak felső tagozatra. Keresztül-kasul próbáljuk elfedni a hiányzó kollégákat. Ez azt jelenti, hogy kémiát nem kémia szakosok tanítanak, informatikát nem a megfelelő emberek tanítják

– fogalmazott az iskola egy névtelenséget kérő tanára. Mint mondta, szeptember óta legalább ötször változott már az órarendjük, így a lemorzsolódás aránya is magas.

A KRÉTA rendszerben minden rendben van

A KRÉTA rendszerben állítólag mindent úgy dokumentálnak, mintha minden szakszerűen lenne megtartva. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője szerint nem csak ebben az iskolában játszanak az adatokkal. Ráadásul a státusztörvény miatt felmondók október 31-ig voltak alkalmazásban, ők az őszi szünet után már nem tértek vissza az iskolákba.

Elég sok kollégától hallottam, országos választmányi tagjainktól is, hogy ne hívjam őket azokban az időpontokban, amelyekben eddig tudtam, hogy lyukasórájuk van. Nincs már lyukasórájuk, be vannak osztva tanórákra és olyan tanórákra is, amikhez nincs meg a képesítésük

– mondta Nagy Erzsébet.

Az iskola azt közölte a Híradóval, hogy az intézmény túlórával és új kollégák felvételével biztosítja az iskolában a tanári feladatok ellátását, és hogy minden feladatot ellátnak.