Schadl–Völner-per: kigyulladt a motor, Völner Pál egy liter vízzel oltotta el

2023.11.07. 12:13
Meglepő találmánnyal, egy vizes meghajtású motorral folytatódott a Schadl–Völner-per tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken. A történettel kapcsolatban várhatóan meghallgatják Süli János egykori tárca nélküli minisztert is.

Tanúként hallgatta meg a Fővárosi Törvényszék K. Szabolcsot, aki a „vizes projekt” néven ismert ügyszálban feltalálóként szerepelt. A vádirat szerint Schadl György és Völner Pál egy egymilliárd forintos állami támogatással akart rákavarni a projektre.

A hvg.hu tudósítása szerint a projekt fejlesztője, K. elmondta, hogy az ügy harmadrendű vádlottját, R. Róbertet ismeri már közel húsz éve.

A prototípusmotort R. Róbert német rendszámú Daewoo Nubira típusú gépjárművébe helyezték, és így is tesztelték, de forgalomba nem helyezték az autót. 2016 februárjában R. közölte a tanúval, hogy egy ismerősön keresztül el tudná adni a találmányt. Ez az ismerős Schadl volt, aki egy kecskeméti vizsgabázison többször is megvizsgálta az autót. 

K. Szabolcs elmondta, hogy a motort nemcsak autókban lehetne használni, hanem gyárakban is, a működési elvet és egyéb részleteket viszont nem volt hajlandó elárulni, egymilliárd forintért azonban hajlandó lenne eladni a terméket.

A találmányt viszont igyekeztek a külföldi delegációknak is demózni, ezeket rendre Schadl György fizette. Azonban egy ilyen bemutató alatt baj történt, és kigyulladt a motor, amit Völner Pál oltott el egy liter vízzel. 

Mint ismert, a per február 17-én kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken. Az első három előkészítő ülésen a huszonkét vádlott nyilatkozott arról, lemond-e a tárgyalásról, és elfogadja-e az ügyészség javaslatát. Tíz vádlott – köztük hat bírósági végrehajtó – döntött úgy, hogy beismeri bűnösségét.