Ismét betiltottak egy gázai konfliktussal kapcsolatos tüntetést Budapesten

2023.11.08. 13:49 Módosítva: 2023.11.11. 11:05
A Hamász terrorszervezet és Izrael közötti fegyveres konfliktus kapcsán jelentett be gyűlést egy magánszemély Budapesten. A november 22-ére szervezett eseményt betiltotta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hozzátéve, hogy jogosan lehet erőszakos megmozdulásoktól tartani.

Budapest II. kerületében, november 22-én szeretett volna gyűlést tartani egy magánszemély az izraeli–palesztin háború kapcsán – írja a police.hu.

A RENDŐRSÉG A GYÜLEKEZÉSI JOGRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY ALAPJÁN MEGTILTOTTA AZ ESEMÉNY MEGTARTÁSÁT.

Hozzátették, hogy a gyűlés veszélyeztetné a közrendet, a közbiztonságot és a jelenlévők testi épségét is. Felidézték, hogy a közelmúltban Európában és a világ számos városában tartottak hasonló megmozdulásokat, amelyek erőszakba torkolltak.

A BRFK felhívta a figyelmet: a megtiltott gyűlésen történő részvétel szankciót von maga után.

Magyarországon tilos 

A budapesti rendőrség az Izrael és a Hamász közötti fegyveres konfliktus kirobbanása óta már több hasonló rendezvényt megtiltott októberben. Emellett a rendőrség fokozott ellenőrzést is elrendelt. 

MAGYARORSZÁGON NEM LEHET TERRORSZERVEZET MELLETT TÜNTETÉST TARTANI.

Orbán Viktor miniszterelnök egy korábbi interjúban kijelentette, hogy szimpátiatüntetések vannak a terroristák mellett, azonban Magyarországon erre nem lesz lehetőség. A terrorizmus melegágyának nevezte ezeket a demonstrációkat. Nyugat-Európában sokan helyeslik ezeket az akciókat, mert szerinte a befogadott menekültek között a Hamász szimpatizánsai is ott vannak.

Világszerte megmozdulásokat tartanak

A világon több helyen rendeznek gyűléseket, hogy kiálljanak Palesztina mellett, miután a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, majd a zsidó állam válaszcsapásokat indított a Gázai övezetben. 

A közösség volt vezetője, Khaled Meshaal arra kérte a muszlim világot, hogy szervezzenek tüntetéseket a palesztinok támogatása érdekében, csatlakozva az Izrael elleni harchoz. A rendőröknek többször is közbe kellett avatkozniuk, miután a demonstrációk erőszakba fulladtak, amiről korábbi összefoglaló cikkünkben itt írtunk részletesen.

A szerdai izraeli eseményeket folyamatosan frissülő percről percre cikkünkben olvashatja.