Többen meghaltak egy miskolci házfelújítás közben

2023.11.08. 11:29
A Miskolci Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen, akinek három munkása halt meg egy rájuk omlott pincében tavaly augusztusban Miskolcon.

A vádirat szerint a férfi tavaly júniusban vállalkozási szerződést kötött megbízójával egy miskolci ház alatt lévő pince kibővítésére és felújítására. 

A kivitelezési munkálatok elvégzésére szóbeli megállapodást kötött három dolgozóval, azonban számukra nem biztosított megfelelő egyéni védőeszközöket, nem tartott munkavédelmi oktatást, a pincerészt pedig nem látta el megfelelő dúcolásokkal vagy megtámasztásokkal – olvasható a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség közleményében.

A férfi 2022. augusztus 31-én azt a feladatot adta a dolgozóknak, hogy kéziszerszámokkal és bontókalapáccsal végezzék el a pinceág formai kialakítását.

Munkavégzés közben a pincefödém beomlott, és a boltozatból leszakadó kőzetdarab maga alá temette és megölte az ott dolgozó három férfit. 

A vádlott a kivitelezés megkezdése előtt nem győződött meg az építmény állékonyságának megfelelőségéről és arról, hogy előzetesen készült-e geológiai, hidrológiai és talajmechanikai vizsgálat. Emellett nem készített kivitelezési, egészségvédelmi és biztonsági tervet, valamint nem gondoskodott a leeső tárgyak elleni védelemről sem – ismertették a közleményben.

A férfi ellen több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emeltek vádat. Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség fogházbüntetést, pénzbüntetést és foglalkozástól eltiltást indítványozott a büntetlen előéletű férfival szemben.