Karsai Dániel válaszolt Gulyás Gergelynek: A csoda fogalmával nem tudok mit kezdeni

2023.11.09. 18:39
Gulyás Gergely újságírói kérdésre a Kormányinfón üzent az ALS-ben szenvedő Karsai Dánielnek, aki most válaszolt a Miniszterelnökséget vezető miniszternek.

A csütörtöki Kormányinfón megkérdezték Gulyás Gergelytől, hogy mit üzen Karsai Dánielnek. Ezután az alábbi párbeszéd következett:

Miniszter: Nem ismerem őt, nincs okom üzenni. Természetesen jobbulást kívánok, az magától értetődik.

Újságíró: Halálos betegségben szenved.

Miniszter: Ezért mondom, hogy a lehető leghosszabb ideig, a lehető legjobb kondíciót kívánom. És mindig bízzunk a csodában.

Karsai Dániel ismeretlenül is megköszönte Gulyás Gergelynek, hogy „jobbulást kívánt nekem, és hogy bízik a csodákban”.

Döntéselméleti szempontból viszont a csoda fogalmával nem tudok mit kezdeni, hiszen az természeténél fogva meglepetés. Úgyhogy köteles tisztelettel, de továbbra is követelem, hogy a kormány biztosítsa az életvégi döntéshez való jogot nekem és minden magyar állampolgárnak. Egyben felhívom a jogvégzett Gulyás úr figyelmét arra, hogy téves azon szakmai álláspontja, hogy ember életéről ember nem dönthet. Az Alaptörvényben is foglalt emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jog ugyanis pontosan ezt jelenti

– fogalmazott Facebook-oldalán az ügyvéd.

Karsai Dániel arra is felhívta Gulyás Gergely figyelmét, „hogy ha – nagyon helyesen – ellenzi a halálbüntetést, akkor az életbüntetést miért nem? Csak fizikai kínszenvedést tartalmazó és minden méltóságot nélkülöző létezés ugyanis nem más, mint büntetés. Az ilyen büntetés ellen viszont kötelező a fellebbezés lehetősége, ami csak az élet méltóságteljes befejezéséről való döntés biztosítása lehet. Ezt az álláspontot egyébként egy friss felmérés szerint a magyar lakosság 4/5-e támogatja”.

Karsai Dániel korábban az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, hogy méltósággal tudja befejezni életét, de a kormány az eutanáziára vonatkozó ellenkérelmet nyújtott be.