Schadl–Völner-ügy: Hamis tanúzás miatt figyelmeztetett a bírónő

2023.11.14. 13:55
2023. november 14-én, a Fővárosi Törvényszéken folytatódott a Völner–Schadl-per tárgyalása, amelynek legfőbb témáját az úgynevezett „vízzel működő Otto-motor”, illetve a találmányra kiírt és az azzal elnyerhető pályázati pénz adta.

A vádirat szerint Schadl György vásárolta fel a projektet, majd mozgósította kapcsolatait, így Völner Pált, az Igazságügyi Minisztérium államtitkárát, hogy lobbizzon a találmány érdekében, és próbáljanak pályázati pénzt szerezni rá.

Az ötlet szerint a Völner Pál ismeretségi körében lévő osztrák–spanyol bányavállalkozásnak, a Calmit Zrt.-nek jelentősen megemelték a szén-dioxid-kvótáját, ezért Völner és Schadl úgy gondolta, hogy a vízüzemű motort a cég működése körében hasznosítani lehetne hőtermelésre, és ennek megvalósíthatóságának vizsgálatára állami támogatást lehetne szerezni – írja a Népszava.

Ezzel kapcsolatban hallgatták ki S. K. Bélát, a Calmit Hungária Zrt. bányászati cég vezetőjét, akit Tóth Erzsébet bírónő arra figyelmeztetett:

Hamis tanúzás az is, ha valaki releváns tényeket elhallgat.

A lap szerint a kihallgatás nem ment zökkenőmentesen, sőt sehogy, ugyanis a tanú a pályázati csalási ügy műszaki részletein kívül a bíróság előtt szinte semmire nem emlékezett a két évvel ezelőtt történtekről.

A vádirat szerint Völner Pál vállalta, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdasági fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkáránál, Steiner Attilánál eléri, hogy írjanak ki egy pályázatot „csökkentett szén-dioxid kibocsátásával járó építőanyag gyártására”.

Lehallgatott telefonbeszélgetések is előkerültek

Bár tanúvallomásában Steiner Attila államtitkár sem tudott arról, hogy konkrét pályázati egyeztetési folyamat elindult volna, a vádiratban is idézett telefonlehallgatásokból úgy fest, 2021 nyarán Schadl és Völner javában egyeztettek arról, hogy a feltalálók és S. K. Béla előkészítsenek egy olyan anyagot, amellyel elérik, hogy Steiner kiírja a pályázatot.

A találmányról egyeztetett Süli János paksi fejlesztésért felelős akkori tárca nélküli miniszterrel, illetve államtitkárával, Kovács Pállal, mivel az is felmerült, hogy a Paksi Atomerőműnek is el tudnák adni a motort. Még 2018-ban a három állami vezető járt kint Érd határában Schadl György műhelyében, ahol akkor éppen a találmányt tárolták.

A vádirat szerint az egyeztetésekkor S. K. Béla több alkalommal hangot adott az aggodalmának, hogy nem működőképes a konstrukció, azonban Völner Pál azzal nyugtatta a tanút, hogy miután a pályázatot már megnyerték, „senki nem fogja ellenőrizni azt, hogy valójában volt-e reális esély a pályázatban megjelölt eredmény elérésére, vagy sem”. A pályázatot végül nem sikerült kiíratni.