Megvan, kik lettek Budapest díszpolgárai

MG 8752
2023.11.17. 13:01
Budapest 150. születésnapján a főváros vezetése átadta a Budapestért díjakat, a Pro Urbe Budapest díjakat, valamint a Budapest Díszpolgára címeket.

Budapest 150. születésnapja alkalmából a Fővárosi Önkormányzat ünnepi díszközgyűlésén beszédet mondott Karácsony Gergely. Ezt követően átadták a Budapestért díjakat, a Pro Urbe Budapest díjakat, valamint a Budapest Díszpolgára elismeréseket.

Budapest Díszpolgára elismerést kapott:

  • Csányi Vilmos Széchenyi-díjas biológus,
  • Gálvölgyi János Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész,
  • Jordán Tamás színművész, színigazgató, a nemzet színésze,
  • Keleti Éva fotográfus,
  • Kovács Katalin olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakozó,
  • Presser Gábor Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas előadóművész.
  • Vágó István volt televíziós műsorvezető, az elismerést Vágó Judit vette át.
  • Mécs Imre a szabadságot szolgáló életművéért kapta meg az elismerést, amelyet özvegye vett át.

Deák Bill Gyulát is díjazták

Az ünnepségen átadták a Pro Urbe Budapest díjat is. Elismerést kapott az ARC közérzeti kiállítás, Bibó István művészettörténész, tanár, Deák Bill Gyula, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett előadóművész, bluesénekes, a Quimby zenekar, a Tanítanék Mozgalom, valamint Zsigmond Attila Endre formatervező művész, a Budapest Galéria címzetes főigazgatója. Az elismerés posztumusz díjazottja Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, kutatóbúvár és Lang Györgyi előadóművész.

Budapestért díjban részesült Bartos Erika meseíró, a Budafoki Dohnányi Zenekar, Czermann Imre, a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat igazgatója, Halasi Imre, Jászai Mari-díjas érdemes művész, rendező, színházigazgató, Kissné Márté Zsuzsanna, a Fővárosi Önkormányzat Kútvölgyi Úti Idősek Otthona intézményvezetője, a Kolompos együttes, a Napraforgó utcai Bauhaus Egyesület, Radnay Tibor, a BKV Zrt. metró felújítási projektigazgatója, Schwarcz Ádám rapper, zeneszerző, dalszövegíró, Szanyi-Karl Attila, az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány intézményvezetője, Temesi István, a Fővárosi Választási Bizottság elnöke, valamint az Utcajogász Egyesület.

Karácsony Gergely beszédéről itt számoltunk be.

(Borítókép: Budapest díszpolgárai a Fővárosi Önkormányzat ünnepi díszközgyűlésén 2023. november 17-én. Fotó: Németh Kata / Index)