Karácsony Gergely: Budapesten nem az egyik vagy a másik politikai oldal van hatalmon

MG 8517
2023.11.17. 12:20
Budapest 150. születésnapja alkalmából a Fővárosi Önkormányzat ünnepi díszközgyűlést tartott. Az eseményen beszédet mondott Karácsony Gergely főpolgármester.

Karácsony Gergely azzal kezdte beszédét, hogy eljött a nagy nap, kitakarították a várost, kiválasztották a város tortáját, az alkalomhoz illő zenét, az egyedi ajándék is megszületett. Aki pedig együtt akar bulizni az ünnepelttel, az megteheti akár az egyik bulivillamoson is.

A mi kedves ünnepeltünk, Budapest, jól tartja magát, de 150 évesen inkább tűri, mintsem igényli a nagy felhajtást

– fogalmazott Karácsony Gergely.

A főpolgármester feltette a kérdést: miféle dísz a polgár? „Fénylő csillag”, aki pedig értelmezni próbálja a polgár jelentését, politikai viták közepette találja magát, de Karácsony Gergely úgy látja, rutinja van ebben, ezért bátran mondja:

Budapest őrzi a polgári ethoszt, ragaszkodunk a polgári értékekhez, hiszünk a demokráciában, az európaiságban, a szolidaritásban, a civil kurázsiban.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, azon múlik Budapest következő 150 éve, hogy képesek-e levenni a szűklátókörűség kényszerzubbonyát, és találnak-e megfelelő válaszokat.

A még korán és a már későn az ellenség

A főpolgármester azzal folytatta, hogy a „még korán” és a „már későn” a városfejlesztés legnagyobb ellenségei. Úgy gondolja, hogy túl sokáig volt ez a város a dogmák, a megszokások, a „jól van az úgy” csapdájában. Dolguk azzal van, hogy nehogy már késő legyen, semmit nem tehetnek rutinból, kényelemből, megszokásból, „Budapest 150 éves történelme előtt is úgy tudunk tisztelegni, ha nem engedjük, hogy a város múltja fogva tartsa a jövőjét”.

Van-e haszna a hazának, ha a szűklátókörűségből, számításból újra és újra szembeállítják Budapestet a vidékkel? – tette fel a kérdést Karácsony Gergely, leszögezve: Budapest a nemzet fővárosa, a gazdaság motorja,

ha pedig a motor leáll, a haladás leáll. Ha valaki az ország szívét akarja megbénítani, számolnia kell azzal, hogy ettől az egész ország kap infarktust.

Karácsony Gergely világossá tette, hogy „Budapesten nem az egyik vagy a másik politikai oldal van hatalmon, Budapesten a budapestiek vannak hatalmon”, az értékeik leírhatók a köztársaság szóval, „amit ugyan kiradíroztak az ország nevéből, de nem veszett el, mert Budapest köztársaság”.

A főpolgármester beszéde után átadták az idei díszpolgári címeket, a díjazottakról itt számoltunk be.

Karácsony Gergely korábban testvérlapunk, a Totalcar vendége volt, akivel többek között Budapest közlekedéséről, helyzetéről és víziójáról beszéltek. Az erről készült podcastot az alábbi linken tudják meghallgatni.

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Németh Kata / Index)