Albérlettörvényt sürget az LMP

2023.11.17. 12:52 Módosítva: 2023.11.17. 12:57
Egy fiatal saját erőből nemhogy lakást nem tud vásárolni Budapesten, fizetéséből a fővárosi albérletre sem futja – hívta fel a figyelmet Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese.

Az ellenzéki frakcióvezető-helyettes pénteken, online sajtótájékoztatóján köszöntötte a megalakulásának 150. évfordulóját ünneplő Budapestet, és arról beszélt, hogy aki körülnéz a fővárosban, az „csodákat lát”, mert a „világ legszebb helyén élünk”.

A képviselő a lakhatási helyzetet elemezve azt mondta, hogy egy pályakezdő fiatal nem képes saját erőből ingatlant vásárolni, a béréből pedig nem tud albérletet fizetni. Jelenleg egy budapesti albérlet átlagosan 200-230 ezer forintba kerül, ezért az Országgyűlésnek és a városvezetésnek is feladata, hogy javítson a lakhatási válságon – tette hozzá.

Kijelentette, olyan albérlettörvényre van szükség, ami mind a bérlő, mind a tulajdonos jogait biztosítja. A főváros megújulását segítené a városrehabilitációs programok visszahozása – idézte az MTI Csárdi Antalt, aki Belső-Ferencvárost említette példaként. Azt mondta, nem szabad megengedni, hogy „gyakorlatilag kisajátítsák ezt a várost” a turisták, ezért sokkal szigorúbb szabályozást kért az Airbnb-lakásokra.