„Van még bennem szufla” – továbbra is Orbán Viktor a Fidesz elnöke

MG 0341
2023.11.18. 16:07
Ismét elnökké választották Orbán Viktort a Fidesz küldöttei a párt 30. tisztújító kongresszusán. A párt alelnökei is maradtak az eddigiek, Kósa Lajos, Németh Szilárd, Gál Kinga és Kubatov Gábor. Az eseményen a felszólalók a jövő évi választásokra próbálták feltüzelni a hallgatóságot, szinte kivétel nélkül Brüsszelt, az ellenzéket, Karácsony Gergelyt, Gyurcsány Ferencet és a Magyarország, a magyar érdekek ellen áskálódókat, illetve az illegális migrációt támogatókat támadták.

Újabb két évre marad a Fidesz elnöke Orbán Viktor, a miniszterelnököt kihívó nélkül szavazták meg a párt 30. tisztújító kongresszusán a küldöttek. A legnagyobb kormánypárt kvázi egész napos rendezvénye során a szervezet legismertebb arcai szolaltak fel, az eseményt Varga Judit és Szita Károly vezették. Beszédet mondtak a Fidesz újraválasztott alelnökei, Kósa Lajos, Gál Kinga, Németh Szilárd és Kubatov Gábor is, de rajtuk kívül miniszterek és polgármesterek is felszólaltak. Az egész napos tudósításunkat ebben a cikkben olvashatják. 

A nap csúcspontja viszont egyértelműen Orbán Viktor beszéde volt. A kormányfő először megköszönte a bizalmat az újraválasztásért, és közölte, ugyanakkor nem lepődött meg rajta. (A kormányfőnek egyébként nem volt kihívója a pártelnöki választáson.)

Nem váltunk lovat menet közben

„Megtisztelő, hogy rám bíztátok, hogy vezessem az ország, sőt Európa legsikeresebb és legerősebb politikai közösségét, a Fideszt. Ami az odaadásomat illeti, nem fogtok csalódni” – mondta a kormányfő, hozzátéve: sejtette, hogy így lesz, hiszen menet közben nem cserélünk lovat, különösen, ha jól húz, és van még benne szufla. A miniszterelnök szerint a kormányban és benne is van még szufla. Orbán megerősítette, hogy a legjobb korban van, és 2025-re is a legjobb korban, a legjobb karban lesz.

A baloldal, Soros és Brüsszel

A miniszterelnök beszédében nemcsak Brüsszelt ostorozta, hanem az onnan pénzt kapó baloldalt és „a szálakat mozgató pókot”, Soros Györgyöt is. Mint mondta: ez volt „Gyuri bá legrosszabb befektetése, egy sánta lóra tették fel minden pénzüket” – utalt ezzel Márki-Zay Péterre, akinek nevét nem mondta ki, csak vásárhelyi polgármesterként hivatkozott rá, „aki megszökött az ápolói elől, eljutott Budapestre, és hirtelen a baloldali lista élén találta magát”. Orbán kiemelte: a külföldiek kilóra akarták megvenni a leendő magyar kormányt és az országot. Mikroadomány a javából. Az egész baloldal ráállt erre, ez nem tréfadolog. Ha ez sikerült volna, ma migránsok tíz- és százezrei lennének Budapesten. A miniszterelnök szerint valójában erre szerződött le a baloldal. A kormányfő szerint ezért is kell a szuverenitási törvény, hiszen pénzért nem árulható el a haza.

Behajtják azt a pár eurót

Orbán Viktor szerint a brüsszeli kiéheztetési kísérletet elhárították, és kivontatták a gazdaságot a recesszióból. Megvédték a rezsit, a családokat, a nyugdíjakat, az inflációt lefaragták, és Magyarországon maradt a béke. A legfényesebb haditett ugyanakkor, hogy Brüsszel pénzügyi zsarolási kísérleteit is zátonyra futtatták, a gazdaság nő és nőni fog. „Magyarország minden erővel megvédi magát” – tette hozzá a kormányfő.

Persze azt a pár eurót, amivel még tartoznak, be fogjuk hajtani. Hajrá, Navra

– utalt a kormányfő Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterre. Orbán Viktor szerint innen már látszik, hogy ép bőrrel átvágtuk magunkat az aknamezőn, és bár hadizaj uralja a tájat, ismét megindultak előre és felfelé, a gyarapodó, tervezhető és biztató magyar élet irányába, „velünk azok is jól járnak, akik ellenünk szavaztak”. A kormányfő úgy látja, lesz új lendület, számottevő növekedés, több jövedelem, magasabb minimálbér, kifizetik a 13. havi nyugdíjat, bőkezűbb otthonteremtési támogatás és gálánsabb babaváró hitel jön jövőre. Ezek mind azt üzenik, hogy „nem kell félnetek, jó lesz!”

Magyarország ellenáll

A kormányfő szerint Magyarország ellenáll a brüsszeli bürokraták agymenéseinek, a migránsok inváziójának, a genderpropagandának, a háborús délibáboknak, Ukrajna előkészítetlen uniós tagságának, az egyre inkább kommunista és jakobinus tüneteket mutató zöldideológiának is. Megvédik magukat a szuverenitást aláásó külföldi kísérletektől és a Brüsszelből és Washingtonból támadó Soros-birodalomtól.

Orbán Viktor kiemelte: ma Brüsszelben tönkreteszik és vesztébe vezetik Európát. „Naponta vernek újabb és újabb szöget a koporsójába. Ha így megy tovább, keresztet vethetünk az unióra, már ha a keresztvetést addig be nem tiltják Brüsszelben”. Hozzátette: „Nekünk ezt meg kell akadályoznunk. A mi érdekünk, hogy az unió egyben maradjon. Egyben maradjon az, amit nagy nehezen sikerült összeilleszteni.”

Az uniót nem elhagyni kell, hanem megváltoztatni, ez csak akkor lehetséges, ha Brüsszelben radikális változások lesznek. Változás nélkül eljön a vég, és az nem lesz teátrális, nem lesz benne semmi heroikus.

Nem kell rezervátum

2030-ra Orbán szerint a világ tíz legnagyobb gazdasága között nem lesz ott Anglia és Franciaország, Németország is csak tizedikként fér be, erre nem lehet igent mondani, nem akarnak „Sorosék rabszolgái lenni, bandaháborúk övezete és migránsgettók világa lenni”, nem akarnak skanzent vagy rezervátumot sem.

A miniszterelnök úgy látja, a magyar modellt egyre többen irigylik, még ha hivatalosan az ellenkezőjét is kell mondaniuk, „a franciák, a németek, az olaszok, az osztrákok a fél életüket odaadnák, ha újra migránsmentes hazájuk lehetne. Nálunk zéró migráció, ide csak az jöhet be, akit beengedünk. Magyarország ma Európa legbiztonságosabb országa, ami a nyugati utcai zavargások fényében még inkább nyilvánvaló”.

Zöld jövő kell

Orbán Viktor a gazdaságra kitérve elmondta: ha zöld világot akarunk, a hagyományos ipari gazdaságunkat új, modern, természetbarát gazdasággá kell alakítanunk. A miniszterelnök meggyőződése, hogy a magyar gazdaság jövője a zöldenergia. Zöldenergiát kell termelni, és aztán el kell tárolni. Aki ebben jó, a világgazdaság élére állhat, és megnyerheti a jövőt.

Tíz év múlva, Paks II. befejezése után Magyarország gazdasága 52 százalék nukleáris és 39 százalék megújuló, döntően napenergiát állít elő, amit szomszédainknak is eladhatunk.

Az igazi vízválasztó a megtermelt energia tárolása lesz. Baloldali politikusoknak ajánlotta, hogy a zöldenergiát tárolni kell, mert sajnos nokiás dobozba nem gyömöszölhető. A zöldenergiát tárolni kell, kérdés, hogy melyik nemzetgazdaság lesz képes erre, szerinte az, amelyik nemcsak a kocsikban, hanem lakásokban és ipartelepeken is tud tárolni. A közlekedéssel megvagyunk, most a lakóépületek és ipartelepek jönnek. Ha az élen akar járni Magyarország, mind a háromra szükség van. Nagyberuházásokra van szükség – húzta alá a kormányfő.

Nindzsakormány

Orbán Viktor arról beszélt, hogy súlyos külpolitikai viták várnak rájuk: költségvetési viták Brüsszelben és az ukrán csatlakozás kérdése. De meg kell akadályozni azt, hogy migránsgettók építését kényszerítsék Magyarországra. Mindenhol, minden arcvonalon túlerő van. Ennél kevesebb is elég volt ahhoz, hogy a kommunizmus utáni első demokratikus kormány 1990-ben kamikaze kormánynak minősítse magát, vagyis elvégezze, amit kell, de nem éli túl.

„Bennünket más fából faragtak. Mi úgy tervezzük, hogy a bevetés után nem mi, hanem az ellenség marad a földön, mi pedig épen és egészségesen visszatérünk a bázisra. Micsoda különbség.”

A kormánynak bátornak és akcióképesnek kell lennie, nem szabad visszariadnia a váratlan húzásoktól. Azt is mondta, hogy „a mi kormányunk: nindzsakormány”.

A dobócsillagot jókor jó helyre kell hajítani, nincs második esély.

Az első akció a nemzeti konzultáció. A második akció az európai választás lesz. A harmadik akció az önkormányzati választás – sorolta Orbán Viktor.

Beszéde végén Orbán Viktor arról beszélt: szükség lesz minden tagjuk és aktivistáik lelkiismeretes munkájára is. „Óriási szélességben és erővel kell előretörnünk. Mindkét választást meg kell nyernünk.”

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Németh Kata / Index)