Kiszabadult a börtönből a sikkasztásért elítélt Kocsis István

2023.11.20. 08:26
Már ki is jöhetett a börtönből a több mint egy évtizedes pereskedés után bő három évvel ezelőtt börtönbe vonult Kocsis István. A Magyar Villamos Művek (MVM) volt vezérigazgatójának kálváriája még 2008-ban vette kezdetét.

Kocsis Istvánt 2019 novemberében sikkasztás és hűtlen kezelés miatt jogerősen öt, illetve három év börtönbüntetésre ítélték. A Kocsis vezette állami MVM-ből több tízmilliárd forintot utaltak el offshore cégek számlájára.

Kocsis az elítélése után megváltoztatta lakhelyét egy kecskeméti sorház egyik lakására, valószínűleg azért, hogy a város országosan egyik legkényelmesebbnek tartott intézetébe kerüljön. A BVOP tájékoztatása szerint ugyanis „a szabadságvesztést lehetőleg az elítélt lakcíméhez legközelebb eső intézetben hajtják végre”.

2020-ban a volt vezérigazgató bevonult a börtönbe. Legkorábban a büntetése kétharmada – 3 év 4 hónap – letöltése után szabadulhatott, ami a 24.hu információi szerint már meg is történt.

Az oldal hétfőn írta meg, hogy értesüléseiket megerősítette a Kaposvári Törvényszék is. A bíróság szóvivője, Vadócz Attila megkeresésükre közölte, a szabadulásról a büntetés-végrehajtási intézet értesítette a bíróságot. A szabadulás pontos időpontjáról a törvény értelmében nem adható tájékoztatás.

Mint annak idején megírtukKocsis István büntetőügyének közvetlen története 2008. március 11-én indult, amikor is Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök váratlanul leváltotta őt az MVM éléről. A leváltás után hamarosan, március 27-én kiszivárgott, hogy Gyurcsány magánérdekeltsége, a mosonmagyaróvári timföldgyár (Motim Zrt.) kedvezményes áron kapott energiát az MVM-től, ráadásul Kocsis átvehette a BKV irányítását.