A Belügyminisztérium előtt akcióztak a diákok a magyar közoktatás napja alkalmából

2023.11.22. 20:18
„Nagyon-nagyon sok gyereknek és családnak rossz ebben a közoktatási rendszerben lenni. A magyar oktatási rendszernek vannak áldozatai” – erre hívták fel a figyelmet a magyar közoktatás napja alkalmából az Egységes Diákfront és az Adom Diákmozgalom képviselői, akik szerda délután plüssmackókat és LED-mécseseket helyeztek el a Belügyminisztérium épülete előtt, hogy ezzel jelezzék: nemcsak a tanárok, hanem a gyerekek érdekében is sürgős változásra van szükség.

Mint arról korábban már írtunk, november 22-e a magyar közoktatás napja. Ebből az alkalomból a pedagógus-szakszervezetek megújították sztrájkköveteléseiket, és ismételten tárgyalásokat kezdeményeztek a kormánnyal. 

Erre a napra azonban a diákok is külön akcióval készültek, immár második alkalommal rendezték meg az úgynevezett Mackó-konzultációt. Az akció keretében az Adom Diákmozgalom és az Egységes Diákfront aktivistái szülőkkel összefogva plüssöket és LED-mécseseket helyeztek el a Belügyminisztérium előtt, érzékeltetve azt, hogy a jelenlegi oktatásirányítás nemcsak a tanárokat, hanem az iskolásokat, az óvodásokat és a bölcsődéseket is nehéz helyzetbe hozza.

A szervezők szerint áldozatok, akikre nem figyel senki, akik nem kapnak segítséget, akik leszakadnak, akiket kirekesztenek, akik szenvednek, akiknek a jövője veszélyben van. Ide tartoznak a

  • hátrányos helyzetű,
  • sajátos nevelési igényű,
  • mentális nehézségekkel küzdő,
  • kisebbségekhez tartozó,
  • szorongó, kiégett és a súlyosan fáradt gyerekek.

A program részeként rövid beszédek is elhangzottak. Az egyik szülő, Visi Piroska azt mondta: a diákok mellett a mai napon azokért a tanárokért is mécsest gyújtottak, akik már feladták, akik már nem dolgoznak a közoktatásban. Szintén gondoltak emellett azokra, akik ugyan tele csalódottsággal, reménytelenséggel és frusztrációval, de még mindig az iskola falai között dolgoznak.

A szervezők az esemény után összegyűjtötték a plüssöket, amelyeket karitatív szervezeteken keresztül rászoruló gyerekekhez juttatnak el.

Az akciót a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete élőben közvetítette a Facebook-odalán.