Pénzmosással gyanúsítják az ismert magyar milliárdos üzletembert

2023.11.22. 18:57
Gyanúsítottként hallgatta ki a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nobilis Kristóf milliárdos üzletembert abban a pénzmosás miatt indult büntetőeljárásban, amely az agrártárcát érintő, több mint kétmilliárd forintos hűtlen kezeléssel van összefüggésben. A hűtlen kezelésből származó pénzek útját az ügyészség svájci jogsegélykérelme tárta fel.

Mint arról beszámoltunk, Nagy János, az Agrárminisztérium egykori helyettes államtitkára ellen két büntetőeljárás is folyamatban van. Az egyik a Fővárosi Törvényszék előtt, amelyben hivatali vesztegetés elfogadásával és közokirat-hamisítással vádolja az ügyészség, míg a másik a Székesfehérvári Törvényszék előtt, ahol hűtlen kezelés a vád.

Banki dokumentumok

A fehérvári büntetőper idén márciusban előkészítő üléssel kezdődött. A vád szerint 2019 első felében Nagy utasítására a minisztérium háttérintézménye megbízási szerződéseket kötött ügyvédi irodákkal, illetve más cégekkel. Ennek keretében

több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki, csakhogy a vizsgálatok alapján ezekre a szerződésekre a tárcának semmi szüksége nem volt.

A nyomozás kiderítette: a volt helyettes államtitkár utasítására szerződtek egy céggel, de a szerződésben foglaltakat sohasem végezték el. Mivel Nagy tagadta a bűnösségét, és nem tett beismerő nyilatkozatot, az eljárás folytatódott.

Aztán az ügy újabb fordulatot vett. A Direkt36 cikke szerint szeptember 7-én fontos részletek derültek ki arról, mi történhetett a pénzzel. A bíró banki dokumentumokat ismertetett, amelyek arról szóltak, hogy a vád szerint feleslegesen kifizetett 2,2 milliárd forint közel felének mi volt az útja. Az iratok szerint a pénzt megkapó ügyvédi irodák – amelyek vezetői szintén vádlottak Nagy mellett – egy budapesti cégen keresztül egy svájci bankszámlára utaltak jelentős összegeket. Ez a számla egy panamai offshore cég tulajdonában volt, amely a bíró által ismertetett iratok szerint egy magyar milliárdos üzletemberhez, Nobilis Kristófhoz köthető. Az üzletember feltűnése az Agrárminisztériumot érintő ügyben azért is figyelemre méltó – olvasható a cikkben –, mert egyik fia, Nobilis Márton a miniszter kabinetfőnöke volt a pénzmozgások idején, jelenleg pedig ugyanennél a tárcánál államtitkár.

Képtelenségnek tartja a gyanúsítást

A Direkt36 az ügyészségtől úgy értesült, hogy a nyomozók nemrég három embert hallgattak ki, akiket pénzmosással gyanúsítanak. Aztán a 24.hu arról számolt be, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda gyanúsítottként hallgatta ki Nobilis Kristóf milliárdos üzletembert abban a pénzmosás miatt indult eljárásban, amely az Agrárminisztériumot érintő, több mint kétmilliárd forintos hűtlen kezeléssel van összefüggésben.

Nobilis panasszal élt a gyanúsítása ellen.

Védője, Papp Gábor közölte, hogy az üzletember nem követett el bűncselekményt, és részletes vallomást tesz, amelyben tényekkel fogja alátámasztani, hogy a gyanúsítása képtelenség.

Az ügyészség svájci jogsegélykérelme

Az ügyben november 21-én az ügyészség közleményt adott ki, amelyből kiderül, hogy a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség irányítása mellett négy személlyel szemben folyik nyomozás egy több mint kétmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésből származó pénzekre elkövetett pénzmosás bűntette miatt.

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség irányításával a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda pénzmosás miatt folytat nyomozást abban a bűnügyben, ami egy hűtlen kezelés bűntette miatt már a Székesfehérvári Törvényszék előtt folyamatban lévő bűnügyhöz kapcsolódik. A büntetőeljárás során az ügyészség bűnügyi eljárási jogsegélyt bocsátott ki a svájci bűnügyi hatóságok felé. E jogsegélykérelemre adott válasz adatai és a nyomozás során összegyűjtött bizonyítékok alapján eddig négy személyt hallgattak ki gyanúsítottként pénzmosás bűntette miatt. A gyanúsítással szemben valamennyien panasszal éltek. A bejelentett panaszok közül az ügyészség három panaszt már elutasított. A nyomozás még nem zárult le, az vizsgálati szakban tart

– áll a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség sajtóközleményében.

Noha az ügyészség svájci jogsegélykérelme tárta fel a hűtlen kezelésből származó pénzek útját, Hadházy Ákos független parlamenti képviselő Facebook-oldalán azért közölte, hogy az ügyben pénzmosás miatt bejelentést tesz a svájci hatóságnál, mert nem bízik a legfőbb ügyész vezette nyomozásban.