Áram és fűtés nélkül maradt több budapesti lakás, meghiúsulni látszik a városrehabilitációs projekt

2023.11.22. 08:15
Megcsúsztak a rehabilitációs munkálatok a XVIII. kerületben, a Józsefvárosban pedig több bérházat is bontásra ítéltek. Ezen otthonok lakói készülnek most elhagyni élhetetlennek minősített lakásaikat, melyekben nagyrészt fűtés és áram nélkül laktak.

Mint azt korábban megírtuk, Navracsics Tibor január 1-től veszi át a közigazgatási rendszerek vezetésével foglalkozó új minisztériumot, amelyre leginkább azért van szükség, mert a főváros több kerületében is problémákba ütköztek a városrehabilitációs projekt lebonyolításában. Navracsics Tibor január 1-től veszi át az Önálló Területfejlesztési és Közigazgatási Minisztériumot.

Négy éve már, hogy a budapesti városvezetés engedélyezte a XVIII. kerületi önkormányzat számára a szociális rehabilitációt. A városrehabilitációs pályázaton már nyertek egy bizonyos összeget erre a célra, melyet a kormány további 450 millió forinttal egészített ki, így a Szaniszló Sándor vezette önkormányzatnak mintegy kétmilliárd forintnyi összeg állt rendelkezésére a projekt lebonyolítására. 

A városvezetés belátta,

kifutnak az időből, amelyet a rehabilitációra szántak, és sok család még mindig fűtetlen lakásban didereg, mivel az önkormányzat nem tud megfelelő cserelakást biztosítani számukra, amíg új otthonra nem találnak

– hiszen korábbi otthonaikat vagy lebontották vagy élhetetlennek minősítették, és ezért máshova helyezték át őket – írja a Magyar Nemzet.

Havanna és a Szigony utca is érintett

Miután érzékelték az idő múlását, kapkodásba fogtak a mihamarabbi rehabilitációért, viszont ennek eredménye az lett, hogy egy kétgyermekes család fűtés nélkül maradt egy panelházban lévő önkormányzati lakásban.

A Havanna utca 29. szám alatti ingatlan ugyan egy olyan panelházban található, ahol működik a távfűtés, csakhogy a lakásban elromlottak a radiátorok

– írták. Kádár Tibor fideszes önkormányzati képviselő úgy fogalmazott az ügyben, hogy „az önkormányzatot nyilván semmi más nem vezérli, mint hogy túlessenek ezen a projekten”. A képviselő továbbá kiállt a család mellett és beadványokat írt az önkormányzatnak. Ezt követően megfelelő lakásba tudták elhelyezni az eddig fagyoskodó családot.

A Szigony utcában „lehetetlen állapotok alakultak ki”, ugyanis az utca egyik bérházában életveszélyessé vált a tűzfal, amelynek kijavításába már 2021-ben belekezdtek, de a munkálatok vélhetően a választások miatt abbamaradtak.

Pikó András, a kerület polgármestere cserelakást, illetve pénzt kínált a bérház lakóinak, akik a helyzet okozta bizonytalanság miatt inkább a lakás mellett döntöttek.

Felháborodtak a fideszes képviselők

Több fideszes képviselő is elmondta, nem elégedettek a jelenlegi városvezetéssel. Vörös Tamás, a Fidesz–KDNP helyi frakciójának vezetője azt mondta,

a baloldali vezetésű önkormányzat folyamatosan csak hitegeti a kerületben élő rászorulókat azzal, hogy bérlakáshoz juttatja őket, és javít a körülményeiken, pedig a kampányában nem ezt ígérte.

Hozzátette, megdőlt a baloldali önkormányzat azon elmélete, hogy a társasházi felújítások helyett inkább bérlakásokra fordítja pénzét.