Lázár János: A fővárosban üldözik és uszítanak a Pázmány Egyetem beruházása ellen

D NOE20231120161
2023.11.21. 10:30
A parlamentben is téma volt az épülő Pázmány-campus ügye. Az LMP-s Csárdi Antal sérelmezte, hogy a 200 milliárdos beruházásról nem kérdezték meg a helyieket. Az építésügyi és közlekedési miniszter szerint ugyanakkor a háttérben egy világnézeti vita áll, amelynek semmi köze a tervekhez, a civilekhez vagy az ott lakókhoz.

Az Országgyűlés hétfő délutáni ülésén Csárdi Antal (LMP) számonkérte a kormányt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) palotanegyedi beruházása miatt. Mint arról az Index korábban beszámolt, az egykori Magyar Rádió helyén építenék fel a katolikus egyetem új campusát, megújítva a Magyar Nemzeti Múzeum mögötti városrészt.

A 200 milliárdos projektben felújítják a Károlyi- és az Esterházy-palotát, és jelentősen növelik a zöldfelületet is.

Csárdi Antal parlamenti felszólalásában sérelmezte, hogy miért nem kérték ki a józsefvárosiak véleményét a 200 milliárdos beruházásról. Az LMP-s politikus szerint a Józsefvárosban élők körében nagy vihart kavart a terv, mert teljesen átformálná a Bródy Sándor utca környékét. Szükség van az új egyetemi épületre – tette hozzá a képviselő –, de kifogásolta, hogy a tervekkel kapcsolatban nem volt lakossági véleményezés. Szerinte túl nagy területet akarnak beépíteni.

Egy vita, amely nem a civilekről és a tervekről szól

Az építésügyi és közlekedési miniszter válaszában azzal vádolta Budapest liberális vezetését, hogy „üldözi” a katolikus egyetem projektjét. Lázár János szerint a VIII. kerületben egyenesen „uszítanak” a beruházás ellen.

Ez kifejezetten egy világnézeti vita, semmi köze a tervekhez, a civilekhez vagy az ott lakókhoz

– jelentette ki a miniszter.

Lázár János szerint a végleges kiviteli terv jövő április 30-ra készül el, ugyanakkor a beruházásról már eddig is 9 alkalommal egyeztettek civilekkel, és bevonták a kerületi és a fővárosi főépítészt is. Hozzátette: a kerületben „odáig süllyedtek”, hogy a Magyar Rádió azon épületére adtak ki helyi védettséget, ahonnan 1956-ban emberekre lőttek az ávósok.

„Amit a baloldali városvezetés részéről látunk, az semmi más, csak politikai hisztériakeltés, amely nem szolgálja a józsefvárosiak érdekeit” – nyilatkozta korábban az Indexnek Szilágyi Demeter. A VIII. kerületi képviselő hozzátette: elkötelezettek abban, hogy a Józsefvárosban működő egyetemek bővüljenek és fejlődjenek.

Helyi védettség az egykori Magyar Rádió épületeinek

A józsefvárosi polgármester, Pikó András november 7-én ideiglenes helyi védettség alá helyezte a Magyar Rádió épületeit, hogy ne lehessen azokat elbontani.

Pikó András szerint ezzel időt nyerhetnek arra, hogy a döntéshozók végiggondolják a tervek lehetséges alternatíváit.

A polgármester – akárcsak Csárdi Antal – azt sérelmezte, hogy a kormányzat a nyolcadik kerület lakóinak feje fölött akar dönteni, és a beruházásról nem kérdezi meg a helyieket.

Mint arról az Index korábban beszámolt, a tervek szerint 2027 őszén adják át a PPKE új campusát. Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára szerint a Palotanegyed a történelmi Budapest igazi központja. Úgy véli, a negyednek stratégiai és szimbolikus jelentősége van a fővárosban.

(Borítókép: Lázár János építési és közlekedési miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. november 20-án. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)