Állati fehérjét találtak több vegán étterem ételeiben

2023.11.23. 10:13 Módosítva: 2023.11.23. 10:14
Házhoz szállított vegán készételeket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A laboratóriumi vizsgálatok több esetben állati eredetű fehérjét is kimutattak a vegánnak ígért ételekben.

Összesen 13 készétel – öt pizza, öt hamburger és három Snickers-szelet – került a Szupermenta asztalára. Hat vendéglátóegységben helyszíni ellenőrzés is volt; négy esetben eljárást indítottak a szakemberek, egy vállalkozás tevékenységét pedig nyár elején ideiglenesen felfüggesztették.

A vizsgált 13 vendéglátóegységből nyolc csak vegán ételeket készít, öt helyen pedig a vegán mellett állati eredetű összetevőket tartalmazó ételek is vannak az étlapon – derült ki a Nébih MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményéből.

Az eredmények alapján a felügyelők az érintett vállalkozásoknál helyszíni ellenőrzést tartottak. A hat vizsgált hely közül néggyel szemben indult eljárás, többek között élelmiszer-higiéniai hiányosságok miatt.

Egy esetben a vendéglátóhely ételkészítő és forgalmazó tevékenységének azonnali felfüggesztésére is szükség volt. A négy eljárás után mintegy 675 ezer forint értékben szabtak ki bírságot. A feltárt hibák kijavítása után a nyár elején felfüggesztett vendéglátóhely is folytathatta a tevékenységét.

A Nébih emlékeztet arra, hogy a vegán jellegre egyelőre nincs egyértelmű és jogilag kötelező érvényű meghatározás.

A tesztben részt vevő ételek hét esetben tartalmaztak állati eredetű fehérjét. A vizsgálatok tej és/vagy tojás jelenlétét mutatták ki. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ételek készítéséhez közvetlenül állati eredetű alapanyagokat használtak fel, azok akár a tárolás, az előkészítés, a főzés vagy a kiszállítás során is szennyeződhettek.

A vásárlói tájékoztatás azonban sosem lehet félrevezető, az allergénekről pedig kötelező informálni a vásárlót, még akkor is, ha az csak nyomokban fordulhat elő az ételben – hangsúlyozta a Nébih. 

Ez egy esetben megtörtént, azonban ennek hiányában hat, ételt forgalmazó élelmiszer-vállalkozással szemben hatósági eljárás indult, ami még folyamatban van.

A legfinomabb vegán ételek

A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták az ételeket. Értékelésük alapján a legjobb vegán étel a Napfényes Vegán Étterem szénégető pizzája és az Édeni Vegán klasszikus hamburgere, míg a kedvenc desszert a Zabrakadabra Oktogon vegán Snickers-szelete lett.