Mélypontra kerülhetett a Fidesz támogatottsága

2023.11.24. 09:49
Az IDEA Intézet 2023. október 31. és november 16. között készített reprezentatív közvélemény-kutatásának eredményei szerint érdemi változás nem regisztrálható a pártpreferenciák alakulásában. A teljes népességben a kormányzó párt támogatottsága jelentéktelen módon csökkent, míg a biztos szavazó pártot választók körében nincs változás az előző havi méréshez képest – derült ki a közleményükből, melyben azt is kiemelték, hogy a 2018. november óta zajló méréseik tükrében még sohasem volt 26 százalékos a Fidesz eredménye.

Az IDEA Intézet mérései szerint az idei év őszi időszakban kevés érdemi változás történt a pártpreferenciákban. A 18 éven felüli szavazati joggal rendelkező állampolgárok 26 százaléka szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a Fidesz−KDNP-re – még sohasem volt 26 százalékos a Fidesz eredménye. Könnyen elképzelhető, az utóbbi időszakot tekintve a kormányzópárt támogatottsága most van a mélypontján.

A biztos szavazó pártot választóknál ugyanis még ekkora elmozdulás sem rögzíthető. 2023. szeptember óta változatlan a választottsága, 45 százalék.

Az ellenzéki oldalon nem történtek érdemi mozgások: ha novemberben parlamenti választásokat tartanának Magyarországon, a Fidesz−KDNP győzelmét továbbra sem veszélyeztetik. A második legerősebb pártra, a Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 12, a biztos szavazó pártot választók 20 százaléka szavazna. A teljes népességben mindössze két másik párt lépné át az ötszázalékos parlamenti belépési küszöböt:

  1. a Mi Hazánk (6 százalék)
  2. és a Momentum Mozgalom (5 százalék).

A közlemény szerint a biztos szavazó pártot választók körében a Kétfarkú Kutya Pártnak is megvan az ötszázalékos támogatottsága. Az IDEA Intézet októberben mérte először külön is Nép Pártján Mozgalom támogatottságát:

a novemberi adatok alapján a Jakab Péter vezette párt a teljes népességben és a biztos szavazó pártot választók körében is megelőzi a Jobbik – Konzervatívokat.

Az IDEA Intézet hozzátette, hogy a mikrotámogatottságú pártok esetében a mérések hibája jelentős, az adatokat nem érdemes túlinterpretálni. Érdemes továbbá jelezni, a Mi Hazánk, amely szintén a Jobbikból szakadt ki, az őszi időszakban nem tudta növelni a támogatottságát, a gazdasági és szociális problémák egyelőre nem terelték kiemelkedő arányban a radikális párt irányába a helyzetükkel elégedetlen szavazókat.

„Összességében egyetlen olyan ellenzéki párt sincs, amely az elmúlt hónapokban hibahatárt meghaladó módon tudta volna növelni saját szavazótáborát, így a Fidesz és az ellenzék közötti támogatottsági olló nem csökkent és különösen nem koncentrálódott” – zárták értékelésüket.