Karácsony Gergely: A Fidesz annyira gyáva, hogy maguk előtt tologatják a zsebnácijaikat

2023.11.24. 16:34
Karácsony Gergely szerint a Fidesz javaslata a listás választási rendszer visszaállítása Budapesten, de „annyira gyávák, hogy maguk előtt tologatják a zsebnácijaikat”, a Mi Hazánk Mozgalmat. A főpolgármester arról is beszélt, hogy miért állapodott meg a DK-val.

Karácsony Gergely főpolgármester a Telexnek adott interjújában azt mondta, szerinte a Mi Hazánk Mozgalom által benyújtott javaslata – amely visszaállítaná a listát választási rendszert Budapesten – valójában a Fidesztől származik.

A politikus szerint „arra megy ki a játék”, hogy eltöröljék a közvetlen főpolgármester-választást.

Karácsony Gergely az interjúban azt is elmondta, hogy

  • „Szerintem erre megy ki igazából a játék, és azért tologatja a Fidesz maga előtt a zsebnácijait és a felvásárolt exliberális Fodor Gábort, mert ők is tudják, hogy ez nagyon ciki” – fogalmazott a főpolgármester.
  • A Demokratikus Koalícióval való megállapodásról azt mondta, a párttal már négy éve koalícióban irányítják a fővárost, így nem volt nehéz egyezségre jutniuk.
  • Az előválasztással szkeptikus, mert szerinte mást jelent az előválasztás egy olyan kerületben, ahol „az ellenzéki alternatívák versengenek egymással, mint amikor a koalíciós partnerek kiabálnak kígyót-békát egymásra”.
  • Arról, hogy az ellenzéki szövetségben benne lesz-e a Momentum, azt mondta: mindenképpen szeretne megállapodni velük, de úgy látja, hogy a párt nagyon sok frontot nyitott egyszerre, ezért Karácsony nem látja, hogyan tudnák érvényesíteni az akaratukat egyszerre mindenkivel szemben.
  • A főpolgármester nem tartja kizártnak, hogy jövőre az önkormányzati választásokon a Fidesz mindenhol megbukik Budapesten. Ezt azzal indokolta, hogy a 2022-es választásokhoz képest megcsappant a Fidesz népszerűsége a fővárosban.
  • Szerinte húsz százalék az esélye annak, hogy minden kerületben nyer az ellenzék, az pedig száz százalék, hogy jobban szerepelnek majd, mint 2019-ben.

Karácsony Gergely főpolgármester júliusban az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorának vendége volt, ahol többek között arról beszélt, hogy szerinte jogilag rendben van a 99 Mozgalom és kampányának finanszírozása. Orbán Viktor pedig elmondása szerint olyan, mint egy „narcisztikus erőszaktevő”.

A műsorban a főpolgármester azokról a kormányzati döntésekről is beszélt, amelyek a fővárosnak juttatott bevételeket csökkentették. Szerinte azok összességében nagyobb összeget tesznek ki, mint a Tarlós Istvánéktól megörökölt  200 milliárd forintos többlet.