Karikó Katalin: Elsőben négyes volt az átlagom, miközben a fél osztály kitűnő volt

2023.11.24. 12:36
Zajlik a Nobel-hét a Szegedi Tudományegyetemen, ami az SZTE és az MCC közös szervezésű kerekasztal-beszélgetésével kezdődött. Ennek keretein belül kérdezték Karikó Katalin Nobel-díjas biokémikus kutatót.

Az SZTE és az MCC közösen szervezte tehetséggondozó programját, amire Karikó Katalint is meghívták. A biokémikus egy óriáskivetítőről mosolygott hallgatóságára, akik patinás környezetben élvezhették a kutató mondanivalóit − írja a szeged.hu.

A kutató philadelphiai otthonából csatlakozott a tudományt népszerűsítő beszélgetéshez, ahol leginkább arról kérdezték, hogyan is jutott el a „négyes átlagtól” a Nobel-díjig.

Karikó Katalint egyebek mellett megkérdezték: 

  • A gyermekkori tehetség felfedezéséről, amire azt felelte, hogy az elszántságon és a kitartáson múlik. 
  • Felvetődött az iskola témája is, mire Karikó elárulta: valójában nem ő volt a legjobb tanuló az osztályában, sőt elmondása szerint „amíg mindenki kitűnő volt, neki csupán a négyes átlag sikerült” az első osztályban. 
  • Megkérdezték tőle, segítheti-e a tehetséget a kikapcsolódás, amire azt válaszolta, rendszeresen járt reggelente futni, amíg Mainzban kutatott, és a laboratóriumi munkát ezután mindig a legnehezebb, legidőigényesebb feladattal kezdte.
  • Sokszor emlegetett „heuréka!-élményéről” is beszélt, amit ahhoz hasonlított, amikor Columbo nyomozó rájön, ki is követte el az adott bűntényt. Elmondta, a kísérletezéskor is figyelni kell azokra az apróságokra, amik nem illenek a képbe, és előfordulhat, hogy épp ezek vezetnek majd el a megoldáshoz.

A kutatót hallgató közönség ámulattal hallgatta Karikó Katalint, akit az első magyar Nobel-díjas nőként ünnepelhettünk idén.