A zebra sem számít a budapesti autósoknak, négy nap alatt ötször gázoltak

2023.11.25. 12:23
Babakocsit toló anyukák, gyerekek és kisbabák is vannak azok között, akiket az elmúlt napokban zebrán gázoltak el budapesti autósok. A rendőrség figyelmeztető felhívást intézett a lakosokhoz, Vitézy Dávid közlekedési szakértő aggasztónak látja a helyzetet.

A budapesti autósok négy nap alatt ötször gázoltak zebrán. Az extrém számok miatt a rendőrség az elmúlt napokban történt esetek felsorolásával és egy videóval hívja fel a figyelmet a balesetek elkerülésére – vette észre az Infostart.

A rendőrség azt kéri az autósoktól, hogy mivel korán sötétedik, gyakran köd és csapadék rontja tovább a látási viszonyokat, a csúszós út miatt pedig nagyobb a féktávolság, ezért a zebrák megközelítésénél legyenek még óvatosabbak.

Rövid időn belül öt eset után indítottak eljárást

  • Ikerbabakocsit tolt át a zebrán egy anyuka a XVIII. kerületben, a Nagykőrösi úton november 20-án: őt egy buszt előző autós ütötte el. A nőt, 19 hónapos kislányát és két és fél éves kisfiát megfigyelésre kórházba vitték.
  • Szintén november 20-án a XI. kerületi Albertfalva utca és Sáfrány utca kereszteződésében egy anya és kilencéves kislánya kerékpárjaikat tolták át a zebrán, amikor egy figyelmetlen autós elütötte őket. Az anyuka biciklijén négyéves kisfia is ott ült a gyermekülésben, könnyű sérüléseket szenvedtek.
  • Még mindig november 20-át írunk, 18 óra után a XIV. kerületi Fűrész utcában kelt át az úttesten egy nő babakocsit tolva, amikor azt – benne a 15 hónapos kisbabával – elsodorta egy kanyarodó autós, aki könnyű sérüléseket okozott.
  • Két nappal később, szerdán 17 óra után a XXI. kerületben, az Ady Endre úton egy 12 éves fiú szaladt át a zebrán, elütötte egy autó, súlyosan megsérült.
  • Csütörtökön 16 óra körül a XII. kerületi Alkotás utcában négyéves kisfiával ment át a zebrán egy apuka, amikor elütötték őket, szerencsére ők is könnyebben sérültek csak.

A felhívásban kitérnek a gyalogosok felelősségére is, mint írják, nekik is óvatosabban kell közlekedniük. 

Vitézy Dávid, a BKK egykori vezérigazgatója, közlekedési szakértő is reagált a rendőrség közleményére, aggasztónak nevezve a helyzetet. 

Sorozatban gázolják a gyalogosokat a budapesti zebrákon. Nyilván alapvető, a rendőrség is ír róla, hogy mindenki figyeljen oda a zebrák megközelítése előtt, autósok és gyalogosok is. Emellett azonban rengeteg múlik a megfelelő és betartott sebességhatárokon, a Budapesten ma nagyon gyakran felismerhetetlenségig lekopott burkolati jelek láthatóságán, a megfelelő és a biztonságot előtérbe helyező, a rálátást segítő forgalmi renden és, igen, a gyalogátkelők elsőbbségi szabályainak szigorúbb betartatásán is. Ebben a kamerás ellenőrzés lehetőségét is vissza kellene hozni, amit most országos jogszabály tilt, még az igen egyszerűen ellenőrizhető jelzőlámpás csomópontokban is – márpedig például az Alkotás utcában csak ilyen helyen történhetett a gázolás 

– írta. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport