Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint szándékosan nem fizetett a kórház a beszállítóknak

2023.11.26. 09:18
Rekordot döntött a kórházak adóssága. Rásky László szerint az adósságrendezésre készülve szándékosan nem fizettek a beszállítóknak a kórházak. Varga Mihály úgy véli, hogy jövőre már sokkal kisebb adósága lesz a kórháznak.

Október végére rekordmagas, 123 milliárd forint volt a kórházak adóssága – erről az Economx írt elsőként. A rekordmagas adósság miatt októberben már volt olyan intézmény, ahova a cégek csak készpénzért szállítottak ételt vagy gyógyszert. Az eladósodás az ételek minőségén is meglátszott, penészes kenyérre és romlott felvágottra panaszkodott egy beteg a Szent János Kórházban – írja az rtl.hu.

Az adósságrendezésre készülve egyes kórházak szándékosan nem fizettek a beszállítóknak, magyarán növelték az adósságot, mert arra számítanak, hogy az adósságrendezésre fordítandó állami forrásból nagyobb arányban fognak részesülni

– mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. A kormány november elején 90 milliárd forintos adósságrendezésről döntött. Az Államkincstár és az orvosi egyetemek adatai szerint azonban addigra már a 123 milliárd forintot is meghaladta a kórházak tartozása. A beszállítók szerint azért nőtt nagyobb mértékben az adósság, mert a kórházak elkezdték gyűjteni a számlákat.

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint nem csak a számlagyűjtögetés miatt kapnak különböző mértékben az intézmények a 90 milliárd forintból.

Az egészségirányítás jutalmazó, büntető elemeket tett a rendszerbe, tehát különbözőképpen fogja kiszámolni az egyes kórházaknak járó juttatásokat

– mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Varga Mihály jövőre már kisebb mértékű hiánnyal számol. A pénzügyminiszter szerint idén az elszálló energiaáraknak és az inflációnak volt köszönhető az kórházak ilyen mértékű adóssága.