Élni és élni hagyni? Ön hogyan döntene az eutanáziáról?

eutanazia
2023.11.29. 09:00
Az utóbbi napokban tárgyalta Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bírósága azokat a beadványokat, amelyeket magyar állampolgárok nyújtottak be élet végi döntésekkel kapcsolatban. Rendkívül fontos eleme a pernek, hogy az ügyben ezúttal szakértőket is meghallgattak.

Mióta Karsai Dániel – a 46 éves ügyvéd és alkotmányjogász – kiállt a nyilvánosság elé, egyre többször kap szerepet a közbeszédben az eutanázia. 

Az alkotmányjogász személyes és szakmai megközelítésből úgy véli, az élet végi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma jelenleg alapvető emberi jogokat sért, különös tekintettel ide sorolná az emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jogot, az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát és a világnézeti meggyőződés szabad megválasztásához való jogot.

Karsai Dániel keddi sajtótájékoztatóján elmondta, szerinte a kormány egyetlen botrányos ügyet sem tudott felhozni az eutanázia ellen.

A strasbourgi események hétfőn a magyar országgyűlésben is témát szolgáltattak 

Szabó Rebeka (Párbeszéd) arról beszélt az Országgyűlésben, hogy ez egy nagyon súlyos kérdés, hiszen az eutanázia körüli vita világnézeti kérdéseket érint. Pártja teljes szívvel áll Karsai Dániel és mindenki mellett, aki hasonló helyzetben van, fontos a kiszolgáltatott helyzetben lévők támogatása, a szenvedésük mérséklése – közölte.

Kiemelte: a kormány azt akarja elérni, hogy utasítsák el Karsai Dániel beadványát, miközben az emberek nagy része elfogadhatónak tartja az eutanázia valamilyen formáját. Hasznos lenne, ha inkább ilyen érdemi kérdésekkel keresné meg a kormány az embereket, az Országgyűlésnek pedig vitát kellene folytatnia erről – jelentette ki.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára együttérzését fejezte ki. Válaszában kifejtette: Magyarországon az aktív eutanázia nem megengedett, ez következik az alaptörvényből és az Alkotmánybíróság több döntéséből, és amikor a kormány benyújtotta a védekezését Karsai Dániel ügyében, a magyar jogrend szabályaira hivatkozott.

Közölte: a kormány figyelemmel kísérte a strasbourgi eljárást, és arra kérte az Országgyűlést, hogy szintén tegye ezt. Ugyanakkor Magyarországon az aktív eutanázia továbbra sem megengedett – tette hozzá.

Ha ön dönthetne az eutanázia kérdéséről, milyen álláspontot képviselne? Mondja el véleményét!

A kutatás eredményét egy későbbi cikkben publikáljuk!

(Borítókép: Kolumbán Kitti / Index)