Antiszemitizmust kiáltott a Soros-plakátok miatt David Pressman

33EC7Y4-highres
2023.11.30. 20:50
Erős állításokat fogalmazott meg a 12. Zsidó és Izraeli Filmfesztivál megnyitóján David Pressman. Az amerikai nagykövet a Soros Györgyről és a fiáról készült plakátok miatt kiáltott antiszemitizmust. Az ügyre Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is reagált.

A 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál megnyitóján szólalt fel David Pressman, ahol a Magyarországon tapasztalható antiszemitizmus is terítékre került. 

Az amerikai nagykövet oldalán olvasható beszéd szerint egyes tisztviselők előszeretettel mesélik, hogy Magyarországon nem tűrik az antiszemitizmust, mivel a zsidókat nem támadják meg az utcán. 

Mint mondta, „ugyanezek a tisztviselők vigyorgó, Magyarország felett uralkodó zsidó milliárdost ábrázoló óriásplakátokat helyeznek, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy ne hagyjuk Sorosnak utoljára nevetni”. Véleménye szerint nem kell sárga csillagot tűzni ezekre a plakátokra, hogy világossá váljon a képek mögötti jelentés.

Hozzátette, hogy az antiszemitizmust nem a zsidók fizikai biztonsága határozza meg. 

David Pressman mellett a Soros Alapítvány is antiszemitizmussal vádolja a kormány új plakátkampányát. 

A magyar kormány november 20-án indította el legújabb plakátkampányát, amelyen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint Alexander Soros, Soros György fia, a Soros Alapítvány elnöke látható, felettük pedig a következő felirat olvasható: „Ne táncoljunk úgy, ahogy ők fütyülnek!”

A Nyílt Társadalom Alapítvány szóvivője szerint Soros György ábrázolása cáfolja, hogy Magyarországon zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben.

Kovács Zoltán szerint senki nem veszi komolyan David Pressman állítását

Magyarországon zéró toleranciát alkalmazunk az antiszemitizmussal szemben, ami a terrorizmust támogató tüntetésekre is vonatkozik – írta az X (korábban Twitter) közösségi platformon Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Kovács Zoltán David Pressman amerikai nagykövet egyik bejegyzésére reagálva azt írta: nem egyszerűen arról van szó, hogy Magyarországon „nem támadják meg a zsidókat az utcán”. A zsidó élet reneszánszát éli Magyarországon.

Minél jobban próbálkozik, annál kellemetlenebb lesz, nagykövet úr. Lejárt az idő, amikor bárki komolyan vette az antiszemitizmussal kapcsolatos állításait

– fogalmazott Kovács Zoltán.

Feltette a kérdést: a nagykövet vajon látta, mi történik például a saját országában az egyetemi kampuszokon? „Senki sem tudja komolyan venni, hogy próbál bennünket megleckéztetni” – olvasható a bejegyzésben.

(Borítókép: David Pressman 2023. május 3-án. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)