Itt a 2023-as toplista: ezek az ország legjobb középiskolái

2023.11.30. 19:11
Megjelent a HVG idei toplistája a legjobb középiskolákról. Az első idén a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium lett, a top 10-be pedig csak egyetlen vidéki intézmény került be.

Ugyanazok a középiskolák lettek dobogósok idén, mint tavaly, csak az egymás közötti rangsor változott.

A 2022-es első helyezett, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola, most a harmadik helyre csúszott vissza, az Eötvös József Gimnázium változatlanul a második helyen van,

és 2023-ban a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium került a 100-as lista első helyére. 

HVG idei 100-as listájának készítői megjegyzik, hogy a dobogósok között csak apróbb eltérések vannak, csekély az érdemi különbség az első 3-4 között. A vizsgálat alapját képező matematika-, történelem-, magyarérettségi-átlagokban évek óta kiegyensúlyozott teljesítményt mutatnak. Az idegen nyelvek területén értelemszerűen a kéttannyelvű gimnáziumok voltak a legjobbak. 

Ez lett az első tíz középiskola az országban 

A lap felmérése alapján az első tíz közé az utolsó helyre egyetlenegy vidéki intézmény jutott be: a veszprémi Lovassy László Gimnázium, amely stabilan tartja a tavalyi helyezését. 

A legjobb húsz között már szerepel további öt nem budapesti intézmény: két győri a Kazinczy Ferenc Gimnázium (12.) és a (18.) Révai Miklós Gimnázium, (16.) Szombathelyen az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, a (19.) Miskolci Herman Ottó Gimnázium és a (20.) Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája került a lista elejére. 

Az összesítést az érettségieredményeik mellett a sikeres felvételik száma és a kompetenciafelmérések adatai alapján állították össze, a szövegértési feladatok teljesítését is megnézték. Az egymáshoz közelállók között alig van különbség. A rangsort vezető intézmények diákjai rendszeresen nyernek tanulmányi versenyeket, nagyobb arányban van nyelvvizsgájuk, amit magasabb pontszámmal teljesítenek – jegyzik meg. 

Az idei első tíz középiskola:

  1. Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
  2. Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium
  3. ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium (Budapest)
  4. Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium (Budapest)
  5. ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium (Budapest)
  6. Deák Téri Evangélikus Gimnázium (Budapest)
  7. ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium (Budapest)
  8. Budapest I. Kerületi Toldy Ferenc Gimnázium
  9. Városmajori Gimnázium (Budapest)
  10. Lovassy László Gimnázium (Veszprém).