Fegyelmi eljárással bünteti a Donáth Annát kritizáló politikusát a Momentum

2023.12.01. 07:23
Fegyelmi eljárás indult Nyirati Klára momentumos politikus ellen, amiért kritizálni merte Donáth Annát, a párt EP-képviselőjét.

A fegyelmi eljárás elindítását a Momentum is megerősítette a 24.hu-nak. A lap felkereste Nyirati Klárát, aki nem kommentálta a hírt. A portál ezután a Momentum több országgyűlési képviselőjét is megkereste – többek között Fekete-Győr Andrást –, de egyikük sem akart nyilatkozni.

Egy neve elhallgatását kérő elnökségi tag ugyanakkor úgy fogalmazott a portálnak, hogy

Abszolút nem fér bele, amit Nyirati csinált, ilyen nincs.

A 24.hu egyik DK-s forrása szintén Donáth felelősségéről beszélt, mikor azt nyilatkozta, hogy „a Momentum regnáló polgármestereivel kicsit tolt ki, míg a közös jelöltekkel nagyon, mert magyarázkodni kell a nyilatkozatai miatt. (...) Egy mezei választó nem kódolja ilyen árnyaltan ezeket a rétegeket, hogy önkormányzati szint vagy EP-választás. Neki a DK van és a Momentum, és hogy az egyik hazugozza a másikat.”

Az ügy előzménye, hogy Nyirati Klára, a Momentum Mozgalom bajai polgármestere egy nyilvános beszélgetésen kritizálta Donáth Annát, amiért egy hétfői sajtótájékoztatón azt mondta, hogy 2022-ben is csak „befogott orral” vállalta a közös indulást velük, de a jövőben ezt nem fogja megtenni az országos politikában. Nyirati Klára közösségi oldalán reagált a történtekre.

Soproni Tamás, a Momentum terézvárosi polgármester az üggyel kapcsolatban az Indexnek azt mondta: nem foglalkozik országos politikával, a DK-val való közös együttműködéssel kapcsolatban ugyanakkor úgy látja: „tudomásom szerint a Momentum az összes koalíciós partnerünkkel előrehaladott tárgyalásokat folytat. Ahogy Donáth Anna is elmondta: az önkormányzatokban csak együttműködéssel tudjuk megőrizni a szabadság szellemét.”