„Sajnos vége. Vagy mégsem?” – Ez vár most a Qualitas Gimnázium diákjaira

ZS 4365
2023.12.01. 13:16
Bár az utolsó pillanatig bíztak a pozitív fordulatban a Qualitas Gimnázium diákjai, végül tudomásul kellett venniük, hogy mától a korábbi iskolájuk nem nyitja ki a kaput. Az elárverezett intézményben csütörtökön volt az utolsó tanítási nap, a hogyan továbbról maguk a tanulók meséltek az Indexnek.

„Sajnos vége. Vagy mégsem?” – tették fel a kérdést a lapunknak küldött levelükben a Qualitas Gimnázium volt diákjai. A múlt idő amiatt indokolt, mert az intézményben csütörtökön volt az utolsó tanítási nap, mától csaknem 260 tanulónak, köztük 70 végzősnek, több tanulási nehézséggel küzdő fiatalnak és egy teljes tanári karnak kell új lehetőséget keresni.

Jelentkezett egy suli, aki befogad minket, de most vizsgáztatni fognak ott mindenkit, ez az úgynevezett követelménymegfeleltetés. Szegény 12. osztályosok tegnap voltak ott írni. Nem igazán vagyunk most topon egy ilyen megmérettetéshez

– fogalmaztak az Indexnek a diákok, akik az utolsó pillanatig bíztak abban, hogy az iskola vezetője pozitív fejleményekről számol majd be. Reménykedésre adott okot többek között az is, hogy az igazgató csütörtökre tájékoztató fórumot hívott össze, ám végül hiába várták az épületben Ott Ferencet, az RTL Híradó beszámolója szerint az intézményvezető végül nem jelent meg.

A vezető pénteken ugyanakkor egy lapunknak is elküldött közleményben megerősítette: a kormányhivatal a Qualitas Gimnáziumot megszüntette.

„Diákjaink, tanáraink, a szülők emberfölötti harca ellenére meg merték tenni ezt a lépést. Mindenkiben felmerül, vajon kinek állt érdekében egy jól működő és a működéshez minden személyi és tárgyi feltétellel rendelkező gimnázium ily módon történő megszüntetése?” – tette fel a kérdést.

„Az iskola épületét tavaly októberben elárvereztem”

Mint ismert, a botrány még szeptemberben pattant ki, amikor rendőrök és végrehajtók szálltak ki az alapítványi fenntartású gimnáziumhoz, hogy jelezzék, az épületet ki kell üríteni, a diákokat és a tanárokat haza kell küldeni.

Az esetről egy videó is készült, a felvételen az látható, hogy egy bírósági végrehajtó egy megafonnal a kezében azt mondja:

Tájékoztatok mindenkit, hogy az iskola épületét tavaly októberben elárvereztem. Az árverés jogerőre emelkedett, és a bíróság minden jogorvoslatot jogerősen elbírált.

A kilakoltatás utáni héten az oktatás Soroksárról Csepelre került át, az intézmény vezetői pedig a működési engedélyhez szükséges papírokat is benyújtották, ezt azonban a Fővárosi Kormányhivatal elutasította. Az indoklásban arra hivatkoztak, hogy az előterjesztés határideje már május 31-én lejárt. A döntést Ott Ferenc igazgató és Kovács György Gergely kuratóriumi elnök lapunkhoz is eljuttatott közleményben az alábbiak szerint kommentálta:

Érthetetlen és alaptalan a kormányhivatal és az államtitkárság azon álláspontja, hogy nekünk legkésőbb 2023. május 31-ig kellett volna kérnünk a működési engedély módosítását. Alaptalan a határozatnak azon megállapítása is, hogy 2023 májusában már sejthettük volna, hogy sor fog kerülni a gimnáziumunk végrehajtó általi kiürítésére, mivel 2023 májusában még nem volt jogerős az árverés, annak jogerősítését csupán 2023. augusztus 22. napján kaptuk meg, másrészt 2023. szeptember 12. napján a végrehajtói kiürítésünkre úgy került sor, hogy még az ingatlan földhivatalba bejegyzett tulajdonosai és haszonélvezői voltunk!

Ahogy arról szintén írtunk, végső elkeseredésükben maguk a diákok is petíciót indítottak, felhívásukban azt kérték a kormányhivataltól, hogy „ne az igazgatót, hanem a diákokat és a tanárokat tartsák szem előtt”, végül azonban ez az akció sem vezetett sikerre.

A Qualitas Gimnázium ügye a csütörtöki Kormányinfón is téma volt, Gulyás Gergely kérdésre válaszolva azt mondta: szélhámosságról van szó, amihez a kormánynak nincs köze, mert a gimnázium magánintézmény. Az iskola olyan épületben van, amelyre tartozást halmozott fel a tulajdonos. Az állam próbál segíteni mindenkinek, arról tájékoztatott, hogy az összes tanköteles diáknak ajánlottak már olyan közeli intézményt, ahol volt szabad hely. „Ha valaki nem állami vagy egyházi intézménybe járatja a gyerekét, körültekintően kell eljárni” – figyelmeztetett a miniszter.

(Borítókép: A Qualitas Gimnázium csepeli épülete 2023. november 29-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)