Így alakítaná át a honvédséget Dobrev Klára

2023.12.02. 09:43
Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke, valamint Vadai Ágnes honvédelmi árnyékminiszter Gyöngyösön mutatta be az árnyékkormány honvédelmi programját.

Dobrev Klára úgy látja, hogy Magyarországra nézve az egyik legnagyobb biztonsági fenyegetés maga az Orbán-kormány, mert „hatalma fenntartása érdekében folyamatosan szembefordul a szövetségeseivel, veszélyezteti Magyarország stratégiai érdekeit”.

Vadai Ágnes árnyékminiszter átfogó honvédelmi humánstratégia kidolgozását ígérte, az alábbi elemekkel:

  • új toborzási koncepció,
  • katonai szociális ellátások és a katonai egészségügy újragondolása,
  • katonai közép- és felsőoktatás és képzés helyzete,
  • nők és kisebbségek szerepe,
  • önkéntes tartalékos rendszer felülvizsgálata,
  • veteránprogram kialakítása,
  • civilek a katonai pályán projekt elindítása.

A szolgálati nyugdíjtól megfosztott katonáknak is tettek ígéreteket:

  • Az erkölcsi elismerés jeléül kérelemre történő automatikus, egy rendfokozattal történő előléptetés.
  • Megszűnne a kötelező önkéntes tartalékos tagság, de szorgalmazzák, hogy segítsék a veteránprogramot és legyenek önkéntes tartalékos katonák.
  • Minden érintettnek bánatpénz, azaz egyszeri juttatás kifizetését javasolják. Amennyiben az illető elhalálozott, akkor ez a juttatás a közvetlen örökösnek jár.
  • Megszüntetnék a kereseti korlátot.

A 2023-ban elbocsátott katonákra is kitértek:

  • Kérelemre felülvizsgálnák a kormányrendelet alapján kirúgott valamennyi katona esetét. Aki kéri és teljesíti a feltételeket, automatikusan visszakerülne a Magyar Honvédség kötelékébe.
  • Azonnal megszüntetnék az állami szférába történő visszafoglalkoztatás tilalmát.
  • Azok, akik nem kívánnak visszatérni a Magyar Honvédség kötelékébe, kompenzációt kapnának, amennyiben honvédelmi juttatásuk és fizetésük együttes összege nem éri el az elbocsátáskori fizetésük bruttó összegét, illetve az évek előrehaladtával az emelt fizetésük bruttó összegét.

Az árnyékkormány külpolitikai elképzeléseiről itt írtunk részletesen.

Fidesz: Nem engedjük, hogy Gyurcsányék újra leépítsék a Magyar Honvédséget

A Fidesz szerint „Magyarország biztonságára a dollárbaloldal jelent veszélyt, mert külföldi megrendelőik kedvéért Gyurcsányék háborúba sodornák az országot, újra leépítenék a nemzeti haderőt, elajándékoznák fegyvereinket és feladnák hazánk szuverenitását”.

A párt közleményében úgy fogalmazott, hogy „a Gyurcsány vezette baloldal a kormányzása alatt már megmutatta, hogy számukra mit jelent a haza védelme: tönkretették, leépítették a honvédséget, elherdálták a katonai eszközeinket és soha nem látott mélypontra csökkentették a katonai állományt hiszen a haderőfejlesztést szerintük meg lehet és meg is kell úszni. Most is egy olyan emberre bíznák a haza védelmét, akinek a hadsereg leépítése a programja. A dollárbaloldal nem érzi a veszélyt, és a magyar emberek biztonságával játszik és a készenlét fokozása és a haderőfejlesztés helyett egy szociális intézménnyé akarja csökkenteni a haderőt”.

A Fidesz hangsúlyozta, hogy „ezzel szemben Magyarország a NATO elkötelezett tagjaként folyamatosan erősíti védelmi képességeit, hadipari erejét, hogy a mostani veszélyek korában is képesek legyünk az ország, és a magyar emberek védelmére. Ellentétben a dollárbaloldallal nekünk az első és legfontosabb kötelességünk a magyar emberek biztonsága, és védelme. Mi nem fogunk háborút finanszírozni, mi a védelemért dolgozunk itthon. Nem engedjük, hogy Gyurcsányék újra leépítsék a Magyar Honvédséget, és azt, hogy háborúba sodorják az országot! El a kezekkel a honvédségtől és a magyar emberek biztonságától”.