Határozatban nehezítette meg a kormány a honvédségtől kirúgott katonák elhelyezkedését

2023.12.04. 12:12
Csak egy külön engedéllyel helyezkedhetnek el a kormányzati szerveknél az év elején kirúgott, 45 év feletti katonák. Ezt 2023 elején vezették be, de nem volt nyilvános az erről szóló határozat. Az igazgatási szerveknél, valamint a kormány és a miniszterek irányítása alá tartozó szerveknél való elhelyezkedést köti engedélyhez a katonák számára a jogszabály.

Megnehezítette a kormány azoknak a katonáknak az elhelyezkedését, akiket az év elején indult nagy elbocsátási hullámban küldtek el – derült ki egy kormányhatározatból. 

Az rtl.hu által megismert határozat szerint azok a katonák, akiket az év eleji elbocsátási hullámban küldtek el, csak előzetes kormányzati engedéllyel helyezkedhettek el a kormányzati igazgatási szerveknél, valamint a kormány és a miniszterek felügyelete alá tartozó szerveknél.

Ez azt jelenti, hogy a versenyszférában kell elhelyezkedniük, miközben a tudásuk leginkább a rendőrségnél, a közigazgatásban, az oktatásban vagy más állami szervezeteknél lehet hasznos.

A szabály minden munkaviszonyra vonatkozik.

A kirúgási hullámot az a rendelet tette lehetővé, amely szerint a honvédelmi miniszter egyoldalúan elküldhette azokat a 45 év feletti katonákat, akik legalább 25 év szolgálati jogviszonnyal rendelkeztek. Nem tudni azonban, hogy pontosan hány katona távozott így, de egyes becslések szerint az érintettek száma több száz és 1800 között mozog.

Nem sokkal később kiderült ugyanakkor, hogy a döntés sokak esetében elhamarkodott volt, a honvédség ugyanis megpróbált jó néhány katonát visszafoglalkoztatni. 

A nem nyilvános határozat egyik pontja azt is kimondja, hogy bizonyos esetekben még engedéllyel sem lehet állami szerveknél foglalkoztatni az elbocsátott katonákat. Ezek azok a katonák, akiket a rendelet 6. paragrafusa alapján küldtek el, ezzel rendelkezési állományba tették őket, és letelt számukra a két hónapos időszak.