Berobbant a tél: mínusz húsz foknál is hidegebbet mértek a Bükkben

2023.12.04. 13:04
Megdőlt a fővárosi szélrekord vasárnap hajnalban: a János-hegyen óránkénti 82,8 kilométeres széllökést mértek. A Bükk-fennsíkon hétfőn hajnalban mínusz 21 fok alá süllyedt a hőmérséklet. A télies, hideg időjárás a héten is tovább folytatódik.

Megdőlt a fővárosi szélrekord vasárnap hajnalban. A viharossá fokozódott szélben a János-hegyen óránkénti 82,8 kilométeres széllökést mértek – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

Szombat estére a mediterrán ciklon hidegfrontja is átvonult az ország felett, mögötte többfelé megerősödött, helyenként viharossá fokozódott a nyugati, északnyugati szél.

Hozzátették, hogy a korábbi, erre a napra vonatkozó szélrekordot Lágymányoson rögzítették 2012-ben, akkor óránkénti 76,3 kilométeres széllökést mértek a műszerek.

Mínusz 21 fok alá süllyedt a hőmérséklet

Csípős hideggel indult a hét, a Bükk-fennsíkon az egyik töbörben mínusz 21,4 fokot mértek hétfő hajnalban. Az ME Földrajz-Geoinformatika Intézet közösségi oldalán hozta nyilvánosságra mérési adatait. 

Mint írták: a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén található bükk-fennsíki Mohos-töbörben a szezon első mínusz 20 fokot meghaladó értékei lettek rögzítve vasárnapról hétfőre virradóra. Hozzátették, hogy a hivatalos országos mérőhálózatok mínusz 13 fok körüli értékeket hoztak, amelyeket nagyban befolyásoltak a pillanatnyi, országosan változó körülmények.

Télies időjárással folytatódik a hét

Ahogy az Index beszámolt róla, felhős, borult idő várható a héten. Többfelé kell havazásra, havas esőre, esőre számítani.

Reggelente sokfelé lehet fagy, pénteken hajnalban a hófödte tájakon akár mínusz 10 fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála, és a legmelegebb órákban sem emelkedik 8 fok fölé a hőmérséklet.

Hétfőn számottevő csapadékra nem kell számítani, legfeljebb néhol fordulhat elő hószállingózás. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 3 és 3 fok között alakul, a tartósabban ködös tájakon mérhetjük az alacsonyabb értékeket.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.