Valóban büntetést kaphatnak az ellenzéki pártok? Válaszolt az Állami Számvevőszék

D SOS20231130029
2023.12.06. 17:13
December 5-én a 2022-es ellenzéki összefogás szereplői megkapták az Állami Számvevőszék részjelentés-tervezetét, amely alapján büntetéssel számolhatnak a pártok a kampányfinanszírozási ügyben. Az ÁSZ-tól megtudtuk: 15 napos észrevételezésre küldték a tervezetet a pártoknak.

Az Állami Számvevőszék arról tájékoztatta a korábbi hatpárti összefogás szereplőit, hogy a külföldről érkező támogatás ügyében indított vizsgálatban az első, 260 millió forintos támogatásrészt illegálisnak találták – írtuk cikkünkben sajtóinformációkra hivatkozva, amelyeket később lapunknak a Momentum Mozgalom megerősített.

Kerestük az ügyben az Állami Számvevőszéket is, az alábbi választ kaptuk:

A 2022. évi országgyűlési képviselő-választási kampányra fordított pénzeszközök elszámolásának ellenőrzése folyamatban van. Az Állami Számvevőszék az eljárás részeként küldte meg 15 napos észrevételezésre a részjelentés nem nyilvános tervezetét az érintett pártok részére. A részjelentés egészéről, annak részletes megállapításairól az Állami Számvevőszék a pártok észrevételeinek beérkezését és értékelését követően, a részjelentés nyilvánosságra hozatala után ad tájékoztatást.

Arra is felhívták a figyelmünket, hogy „Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke az Országgyűlés 2023. november 30-i rendkívüli plenáris ülésén már elmondta: az Állami Számvevőszék az ellenőrzés során megállapította, hogy az összefogásban érintett pártok jogi személytől – a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól (MMM) – közvetve külföldről származó tiltott támogatásban, nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásban részesültek, amelynek összege meghaladta a 260 millió forintot”.

Jelezték azt is, hogy „további több mint 1,4 milliárd forintösszeg tekintetében ugyanakkor – az ÁSZ jelzése alapján – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részéről hatósági eljárások vannak folyamatban annak eldöntése érdekében, hogy ezen összeg vonatkozásában történtek-e valódi gazdasági események, tényleges tranzakciók és teljesítések, illetve azok a rendelkezésre bocsátott dokumentumoknak megfelelően történtek-e. A részjelentés tehát az ellenőrzés eddig megtett megállapításai és a NAV hatósági vizsgálatával nem érintett kiadások tekintetében rögzíti a jogkövetkezményt”.

A sajtóhírekben megjelentekhez képest szükséges leszögezni, hogy az ellenőrzés eredményeképpen az Állami Számvevőszék – hatósági jogkör híján – bírságot, büntetést nem szab ki, mérlegelési jogköre nincs, az ÁSZ által megállapított tiltott támogatás összegéhez a vonatkozó jogszabályok rendelik hozzá – az ÁSZ által a részjelentésben rögzített – jogkövetkezményt

– hangsúlyozta a számvevőszék.

(Borítókép: Windisch László az Állami Számvevőszék elnöke 2023. november 30-án. Fotó: Soós Lajos / MTI)