Több tíz millió forintos büntetéstervezetet hozott az ellenzéki pártoknak a Mikulás

20220217171937 PAP 4234
2023.12.06. 13:29 Módosítva: 2023.12.07. 10:26
Az Állami Számvevőszék arról tájékoztatta a korábbi hatpárti összefogás szereplőit, hogy a külföldről érkező támogatás ügyében indított vizsgálatban az első, 260 millió forintos támogatásrészt illegálisnak találták.

A Válasz Online még 2023 nyarán értesült úgy, hogy a pártok gazdálkodását felügyelő Állami Számvevőszék arról tájékoztatta a 2022-es országgyűlési választáson közösen induló hat ellenzéki pártot (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, LMP, Párbeszéd), hogy az eddigi vizsgálatuk alapján 1,6 milliárd forint tiltott támogatásban részesültek a kampányban, ami akár 3,2 milliárd forintos büntetéssel is járhat. Akkori cikkünkben leszögeztük, a levél egyelőre csak tervezet, tehát nem jelenti azt, hogy ezt a büntetést végül valóban kiszabják.

„A számvevőszéknek hatósági jogköre nincs, bírságot, büntetést nem szab ki, a tiltott pártfinanszírozás jogkövetkezményeit sem ők, hanem a törvény határozza meg. Ebben a kérdésben mérlegelési jogköre a szervezetnek nincs, de a tiltott finanszírozás összegét jogosult és köteles megállapítani” – szögezte le akkor Windisch László, a szervezet elnöke.

Megérkezett a mikuláscsomag

A 444 úgy értesült, hogy az Állami Számvevőszék december 5-én postázta a 2022-es országgyűlési választáson együtt indult hat ellenzéki pártnak a külföldi támogatások ügyében indított vizsgálat előzetes jelentését.

A lap szerint az első körben vizsgált 260 millió forintos támogatásrészt illegálisnak találták, ezért annak teljes összegét kirónák büntetésként. Az összeget egyenlő arányban oszthatják el a pártok között, ami körülbelül 43,5 millió forintot jelent, de ilyen esetekben a büntetéssel megegyező összeget visszatarthatják az adott pártnak járó állami támogatásból.

Momentum: Hazug és igazságtalan bírság

Lapunk kérdésére a Momentum Mozgalom megerősítette a hírt:

Igen, a Momentum megkapta az Állami Számvevőszék részjelentés-tervezetét, és helytállóak a már megjelent információk.

A párt érdeklődésünkre úgy fogalmazott: „A belengetett bírságnak egyetlen célja van: ellehetetleníteni a Momentumot a 2024-es választások előtt. Ez a hazug és igazságtalan bírság az ellenünk irányuló megfélemlítés eszköze, de nem fognak tudni megtörni minket. A Momentum mindig minden törvényt betartott, és szabályosan és törvényszerűen kampányolt. Mostani jelentéstervezetében is megerősíti az Állami Számvevőszék, hogy a Momentumhoz mint jelölőszervezethez érkezett költségvetési támogatásokat szabályszerűen használta fel a párt.”

MSZP: Fogunk megoldást találni

Az MSZP-től azt a választ kaptuk, hogy „az MSZP minden vonatkozó jogszabályt betartott a 2022. évi országgyűlési választások kampányában. Az ÁSZ vizsgálata során egyértelműen visszautasítottuk a tiltott kampányfinanszírozás vádját, ezt most is visszautasítjuk. Semmilyen rálátásunk nem volt az MMM pénzügyeire, a ÁSZ által biztosított iratbetekintés során sem tudtunk semmilyen pénzügyi tranzakciót beazonosítani. Nem tudjuk, mi alapján változtatta meg az ÁSZ idén nyári álláspontját, amikor azt közölte, hogy a mintegy 3,3 milliárd forintnyi büntetés pártok közötti megoszlása nem rendezett, emiatt pedig további törvényi rendelkezés nélkül a büntetés behajtása nem megvalósítható”.

A párt úgy látja, „egyértelmű, hogy a Fidesz szándéka az ellenzéki pártok ellehetetlenítése a 2024-es választások előtt. A kirótt és a kilátásba helyezett büntetés komoly kihívás elé állítja az MSZP-t, ahogy eddig is, most is a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően fogunk megoldást találni működésünk és kampányunk finanszírozására. Fenntartjuk azon álláspontunkat, hogy közös erővel, a 2024-es választásokon való közös indulással lehet megállítani a Fidesz jogállami határokat áthágó politikáját.”

LMP: A hibákat nem a pártok követték el

Az LMP úgy látja, „először is ez a döntés végképp egyértelművé teszi, hogy az Állami Számvevőszék a döntéseit politikai alapon hozza: minden olyan eljárás ugyanis, ami a kampányra törvénytelenül tízmilliárdokat fordító kormánypárt esetében mindent rendben talál, miközben minden más szereplőt büntetéssel súlyt, az nem vizsgálat, hanem politikai eljárás”.

Másrészt az ellenzéki pártoknak most olyan hibákért kell büntetést fizetni, mely hibákat nem a pártok követtek el, hanem a miniszterelnök-jelölt és a mögötte álló emberek: olyan emberek, akik minden kampány hátterében megjelennek, minden létező hibát újra és újra elkövetnek, de felelősséget soha nem vállalnak

– vélekedett a párt lapunk kérdésére, hozzátéve: „Az ellenzéknek csak akkor lesz esélye a jövőben, ha ezekkel az emberekkel a továbbiakban semmilyen módon nem működik együtt. Mert ha annyira egyenlőtlen feltételek mellett kell versenyezi, mint Magyarországon, akkor ennél jóval kisebb hibák sem férnek bele”.

Jobbik: Semmit nem tudtunk a pénzezgetésekről

„Ha valaki, akkor a Jobbik tudja, hogy mit jelent a Fidesz bunkósbotjaként használt ÁSZ-büntetés, hiszen mi vagyunk az a párt, amelyet folyamatosan ezzel a nemtelen eszközzel próbál ellehetetleníteni a kormány. Méltánytalan és igazságtalan, hogy noha a Jobbik semmit sem tudott az MMM vagyis Márki-Zay Péter és Karácsony Gergelyék közötti pénzezgetésekről, mégis közösségünkön csattan az ostor” – válaszolta lapunknak a Jobbik-Konzervatívok.

A párt hangsúlyozta: „A cinikusan Mikulás ajándékként küldött büntetés nem csak igazságtalan és aránytalan, de egy normális országban törvénytelen is. Az ÁSZ, amely az utóbbi években a Jobbik-Konzervatívok közösségétől vette el a legtöbb pénzt, most ismét megpróbálja ellehetetleníteni a választások előtt álló politikai közösségünket, noha a Jobbik-Konzervatívok minden elszámolási kötelezettségének eleget tett, minden törvényi szabályozást betartott. Az Állami Számvevőszék irányába az észrevételeinket a törvényi határidőn belül el fogjuk küldeni, de mindazonáltal még mindig várjuk Karácsony Gergelytől, hogy őszintén és tisztán beszéljen azokról a pénzekről, amelyet most az ellenzéki pártokon keresnek”.

A Párbeszéd az Európai Bizottsághoz fordul

A Párbeszéd-Zöldek megkeresésünkre úgy vélekedett, hogy „az ÁSZ átláthatatlanul, megalapozatlanul, az ellenzéki pártok ellehetetlenítésének céljával hozta meg döntését; ilyen alapon egyszerűbb lett volna nyíltan azt mondania, hogy politikai megrendelés alapján akarja befolyásolni a 2024-es önkormányzati és EP-választást, és fej fölött tapsolva szurkol a Fidesznek–KDNP-koalíciónak. Amíg a kormánypártok korlátlan mennyiségű pénzt költhetnek el a jövő évi választások előtt (is) mindenféle kontroll nélkül, addig az ellenzéki pártokat úgy vágja haza a döntés, hogy nem csupán kampányra nem lesz forrásuk, de még a működésük is veszélybe kerül”.

A Párbeszéd-Zöldek álláspontja nem változott: semmilyen tiltott forrásból egyetlen tiltott fillért sem fogadott el, és minden eszközzel tiltakozni fog a koncepciózus, diktatórikus alapon meghozott döntés ellen – többek között a Párbeszéd-Zöldek az Európai Bizottsághoz fordul az ellenzék jövő évi választásokon való indulásának ellehetetlenítése miatt

– árulta el a párt.

DK: Végeredményben közel 90 millió forint a bírság

A DK lapunk kérdésére közölte: „A Demokratikus Koalíció nem kért, nem kapott és nem használt fel külföldről származó pénzügyi támogatást, ennek ellenére végeredményben közel 90 millió forintos ÁSZ-bírságra számíthatunk. Teljesen nyilvánvaló, hogy az Orbán-rendszer ökleként eljáró Állami Számvevőszék ezt az ügyet felhasználva akarja elhallgattatni többek között a DK-t is. Ez nem fog sikerülni, Magyarország legnagyobb ellenzéki közösségét nem lehet elhallgattatni, más fából faragtak minket”.

Az Állami Számvevőszéket is kerestük az ügyben, válaszukat itt olvashatja.

(Borítókép: Kanász-Nagy Máté, Donáth Anna, Dobrev Klára, Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely, Kunhalmi Ágnes és Jakab Péter 2022. február 17-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)