Felpörgeti a kormány a Budapest–Belgrád vasútvonal építését

2023.12.07. 07:41
A Magyar közlöny legfrissebb számából derült ki, hogy a kormány nemzetgazdasági jelentőségűvé változtat néhány projektet a Budapest–Belgrád vasútvonal építésével kapcsolatban. A vonal a magyarok szerint 2025-re, a szerbek szerint 2026-ra lesz kész.

Korábban Szijjártó Péter külügyminiszter kijelentette, a Budapest–Belgrád vasútvonal a zászlóshajója a közép-európai infrastrukturális beruházásoknak, amivel Magyarország vezető pozícióra tesz szert. Majd azt is elmondta, hogy 2025-re kész is lesz.

Közben Alekszandar Vucsics szerb elnök október végi beszédéből arra lehet következtetni, hogy 2026 nyaráig elkészülhet a Budapest–Belgrád vasútvonal magyarországi szakasza. 

De határidő ide vagy oda, az biztos, hogy szeptemberben 5,4 milliárd forint többletforrást biztosítottak a Szeged–Röszke vasútvonal rekonstrukciójának előteljesítésére a vasútvonal részeként, amely így is jóval többe kerül Magyarország számára, mint elsőre gondolták.

Most azonban a kormány azzal gyorsítja fel a folyamatot, hogy a beruházás helyszínével, közvetlen környezetével érintett ingatlanokkal kapcsolatos projekteket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítják – derült ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.

Ennek azért van szerepe, mert így gyorsabb és egyszerűbb lesz a projektekkel kapcsolatos ügyintézés. Ez egyébként több budapesti, dömsödi, kiskőrösi, kiskunhalasi és taksonyi területet is érint, de több helyen is külterületről beszélhetünk.